Знамето на САЩ се развя отново днес в Куба за първи път от 54 години.

Това стана, след като националният флаг на Съединените щати бе издигнат на пилон на територията на откритото преди по-малко от месец американско посолство в Хавана. Тържествената церемония бе извършена пред погледа на американския държавен секретар Джон кери, пристигнал специално в Хавана за случая.

Участваха и трима бивши американски морски пехотинци - същите, които са свалили знамето през 1961 г., когато двете страни прекъсват дипломатическите си отношения. Те връчиха подлежащото на вдигане знаме на трима настоящи пехотинци.

Американските морски пехотинци, свалили флага от посолството през 1961 г., отдават
чест на наследниците си, които след малко ще го издигнат. Стопкадър Би Би Си

Кери е най-високопоставеният американски представител, стъпил на острова след скъсването на отношенията и първият държавен секретар на САЩ, дошъл там от 1945 г насам.

"САЩ ще защитават демократичните принципи и реформи по цял свят. Ние сме убедени, че за кубинците ще бъде най-добре да имат истинска демокрация, при която свободно да избират своите ръководители, да изразяват идеите си и да практикуват своята вяра, при която ангажиментите към икономическа и социална справедливост се спазват повече и при която гражданското общество е независимо и му се разрешава да процъфтява", каза Кери преди церемонията.

Джон Кери произнася кратка реч преди вдигането на флага.

Пред сградата на посолството бяха паркирани три американски коли от 1959 г., когато Фидел Кастро взема властта в Куба. На острова и до днес има много такива автомобили, като някои от тях все още дори са в движение.

След церемонията Кери ще разговаря с кубинския си колега Бруно Родригес Пария и други висши ръководители. Не е предвидена обаче среща с лидера Раул Кастро и неговия предшественик и брат Фидел.

След това, извън официалната си програма, гостът ще се срещне с кубински дисиденти и представители на католическата църква, предаде ТАСС. По-рано бе съобщено, че няма да има среща с противници на режима в Хавана. Тази вест разгневи кубинската емиграция в САЩ.

Фидел Кастро на 89 г.

Ден преди издигането на американския флаг в Хавана Фидел Кастро, управлявал Куба от 1959 до 2008 г., навърши 89 години. Навръх празника си той публикува поредната си статия в официозния вестник "Гранма".

"САЩ са длъжни да компенсират Куба за щетите, оценени на много милиони долари. Нашата страна показа това многократно с неопровержими аргументи и данни в изказванията си в ООН", пише Ел Команданте - историческият лидер на кубинската революция.

Да му честитят лично рождения ден в Хавана пристигнаха най-близките му съратници от Латинска Америка - президентите Николас Мадуро на Венецуела и Ево Моралес на Боливия.

От ляво на дясно: Николас Мадуро, Ево Моралес и Фидел Кастро са седнали заедно в микробус.