Хиляди привърженици на Николай Бареков поискаха оставката на кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщиха огромната част от печатните и онлайн медии, че и достатъчно на брой телевизии. Не е вярно, само няколкостотин бяха, репликираха много по-малко издания в интернет. Имате избор на кого да вярвате.

Истината е, че нито едното е вярно, нито другото. Освен новият политик и най-близкият му антураж, никой друг не е поискал оставката на Тотев. Това не означава, че много хора не искат той да си ходи, но те не бяха на площада пред общината в Пловдив вчера.

Събралите се тук са будната част на града, която се обърна срещу политическата мафия в лицето на Иван Тотев", каза от трибуната новият политик. В този момент „будната част“ на града държеше раздадените предварително байрячета, оглеждаше за първи път околните сгради и на групички тръгваше да се разтъпче по Главната. Тези хора не бяха от Пловдив. Вероятно някой някъде има списък с имената и адресите им и той може да знае от къде са, но не бяха от Пловдив.

По-късно сериозна част от тях отпътуваха за София. Спряха ги в аварийната лента на магистралата, където трябваше да се преоблекат - брандираните тениски с лика на новия политик бяха свалени. Може и да са будни тези хора, но със сигурност не са „будната част на Пловдив“.

Тези неща не съм ги прочел във фейсбук, видях ги. Виждал съм и друго.

Когато Бареков говори за Тотев, пловдивчани си спомнят как съвсем доскоро двамата играеха заедно футбол на игрището към хотела на майката на кмета. А паркингът почерняваше от джипове и здрави момчета. Такава им беше компанията. Кампанията на новия политик срещу кмета на града може да изглежда много убедителна от стотина километра, но точно в Пловдив...

Безкритичното папагалстване на пиарски съобщения няма общо с журналистиката. Но пък кой казва, че сериозна част от медиите имат?

За всички тях е искреният ми съвет как да уточняват бройката на присъстващите хора на мероприятията на новия политик.

"Когато пътувам в страната и виждам бедните хора, аз плача".

Бройте сълзите – ако за всеки беден човек новият политик плаче, то за 100 бедни човеци трябва да изплаче сто пъти повече сълзи. За 1000 – хиляда пъти повеме. Бройте сълзите и ще получите верния отговор.