Защо САЩ и Куба се сдобриха, какви ще бъдат непосредствените и бъдещите резултати и какво предстои още да се случи?

На тези въпроси отговор търси Би Би Си.

Вчера американското знаме се развя в Хавана за първи път от 1961 г. насам. И двете страни откриха наново посолства.

 

Защо сега?

 

Администрацията на Обама се опитваше в продължение на години да освободи Алън Грос - американеца, осъден през 2009 г. на 15 години затвор за шпионаж. В началото на 2013 г. Обама одобри тайни преговори в Канада и Ватикана. Водещ мотив за тях бе влошаващото се здраве на Грос. Ако продължителното му задържане бе опорна точка в отношенията между двете страни, смъртта му в кубински затвор би станала почти непреодолимо препятствие. През август 2014 г. адвокатът му заяви, че не знае дали той ще живее още дълго.

Раул Кастро и Барак Обама проведоха първата си официална среща в Панама през април.

Тогава се увеличи натискът върху кубинското правителство да освободи Грос, преди здравето му съвсем да се е влошило.

Някои анализатори предполагат, че кубинците са се пришпорили сами заради кризата в главния регионален съюзник - Венецуела. Години наред тази страна оказваше икономическа и идеологическа подкрепа на Хавана. Падането на цените на петрола обаче силно удариха Венецуела и в Куба са решили, че режимът в Каракас вече няма да може да бъде толкова щедър.

Редица редакционни статии на в. "Ню Йорк таймс" с призиви за вдигане на ембаргото срещу Куба също показаха завой при американските политолози.

 

Признават ли САЩ поражението си?

 

Обама не бе многословен в речта си.

Той  заяви, че десетилетията изолация не са изпълнили целта за насърчаване на демократична, просперираща и стабилна Куба. И допълни, че макар да е имала най-добри намерения, тази политика е имала малък ефект.

Президентът обаче обрисува в положителна светилна промяната на политиката на САЩ към Куба, като обясни, че по този начин Вашингтон си връща лидерството на американския континент.

Раул Кастро отправи предупреждение, че все още има дълбоки разногласия между двете страни. Той спомена в речта си неведнъж името на своя брат и предшественик Фидел и така даде да се разбере, че преговорите са били одобрени лично от него.

 

Какво означава това за обикновените кубинци?

 

Кубинците доста страдаха от американското ембарго„ Макар вдигането му в момента да не е на дневен ред, Обама обяви редица мерки, които ще променят живота на много кубинци.

От САЩ вече ще могат да бъдат изпращани до 2000 долара на тримесечие - 4 пъти повече от разрешените досега 500.

Кубинец си изкарва хляба с велосипеда си, който е превърнал в такси.

Доставчиците на телекомуникационни услуги ке имат правото да подобрят кубинската инфраструктура, за да могат повече кубинци да имат достъп до интернет. В момента интернет потреблението на острова е сред най-ниските в света, а малкото налични връзки не са по джоба на много хора.

Кубинците вече ще могат да внасят строителни материали, за да си строят частни жилища. Мярката цели да облекчи недостига на удобни жилища на острова.

Ще бъдат облекчени ограниченията за пътувания на кубинците, като ще бъдат улеснени семейните и трансграничните визити.

 

Как реагираха американците от кубински произход?

 

Двамата сенатори от кубински произход силно разкритикуваха новата политика.

Републиканецът Марко Рубио заяви, че "вместо да донесе промяна, тя ще осигури необходимата на режима на Кастро стабилност, за да остане той фактор за бъдещите поколения."

Колегата му демократ Робърт Менендес, който оглавява сенатската Комисия по външни отношения, каза, че "действията на съпартиеца му Обама са оправдали бруталното поведение на кубинското правителство."

Американци от кубински произход излязоха по улиците на Маями и нарекоха Обама предател.

Има обаче и такива, които приветстваха промяната на политиката. Рик Ереро - изпълнителен директор на сдружението с идеална цел #CubaNow ("#КубаСега"), заяви, че промените позволяват на кубинския народ да определи собственото си бъдеще и да разчита по-малко на кубинската държава.

 

Какви пречки остават?

 

Ако Обама може да предприеме стъпки към нормализиране на отношенията с Куба, той не може да вдигне ембаргото без одобрението на Конгреса.

Вероятно той ще срещне яростната съпротива от представители от Флорида, където живеят много кубински емигранти, избягали от режима на Кастро.

Марио Диас-Баларт - конгресмен републиканец от Флорида, обвини Обама, че е "главният укротител, който иска да направи безпрецедентни отстъпки пред една брутална диктатура, която се противопоставя на американските интереси при всяка възможност".

Но има и хора като сенатора Дик Дърбин, които се надяват, че промяната ще "създаде възможност за положителна промяна в Куба, която продължаващата повече от 50 години политика на изключване не можа да постигне".

Докато някои от обявените на 13 август мерки вероятно бързо ще улеснят живота на кубинците, за по-сериозни промени ще трябва време, предупреди президентът. "Не очаквам промените, които обявявам днес, да донесат трансформация на кубинското общество още тази нощ", каза ой- Но допълни, че се надява политиката на ангажиране "да помогне на кубинците да си помогнат сами" повече, отколкото изолацията.