СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Страхотен олдтаймър “Форд Линкълн континентал” се предлага за продан в Германия чрез сайта за автомобили mobile.de. Лимузината е от 1979 г., но е изключително запазена, изминала е едва 6000 мили (около 9000 км). Собственикът иска цена от 500 000 евро и не е склонен да отстъпи и цент.

Уникалното табло на лимузината.

Причината?

Първият собственик на страхотния линкълн е не някой друг, а самият папа Йоан-Павел Втори. През далечната 1979 г. той е на посещение в САЩ. Щедрите домакини му подаряват лимузината, изработена по специална поръчка. Седалките са от кремава кожа, за да пасват на цвета на папските одежди. Арматурата е в пурпурен цвят, килимите в наситено червено. Автомобилът е с шибедах, заключва се автоматично, така се вдигат и свалят прозорците, дължината му е 6 метра. Има климатик, управлението е автоматично. Мощността е 160 конски сили, теглото – над два тона.

Тя е внесена във Ватикана и регистрирана с уникалния папски номер: S.C.V.1 (Stato dela Citta del Vaticano), а единицата показва кой се вози в автомобила.

Лукс и простор в шестметровия "Линкълн".

Светият отец го ползва по-малко от една година – до 1980 г. След това решава да го предаде на католическата благотворителна организация “Каритас”. Желанието му е тя да го продаде, а сумата да се предостави на бедните в Камбоджа.

“Каритас” продава лимузината на търговец на автомобили от Рим. Колко пъти след това е препродавана и на каква цена, не се знае, но последният й собственик е строителен предприемач от Южна Германия. Точно той сега иска 500 000 евро за историческия олдтаймър. 

През 2007 г. се е опитал да го продаде чрез Ebay, но тогава му предложили “едва” 250 000 евро и той я изтеглил от продажба.