Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Ядреният пазарлък, който президентът Барак Обама сключи с Иран може не бъде одобрен от Конгреса на САЩ, предупреждава вестник „Уолстрийт джърнъл“. Като удар по споразумението се оценява решението на ключов конгресмен републиканец да гласува срещу него. Членът на Комисията по международните отношения Джеф Флейк, който първоначално подкрепяше преговорите с Техеран, решил да се отметне. През септември Конгресът ще гласува резолюция, с която най-вероятно ще отхвърли договора. Обама заплаши, че ще наложи вето на решението на законодателите.

Белият дом представя споразумението като изключително важен дипломатически пробив, който щял да предотврати създаването на иранска атомна бомба. Пазарлъкът обаче е критикуван заради това, че Иран не дава гаранции за щателни международни проверки на място. Техеран извади военните си обекти от досега на инспекторите, което засилва подозренията, че договорът може да бъде използван като параван за амбициите на религиозния режим да вкара страната през задния вход в ядрения клуб.

Не мога да подкрепя споразумението“, заяви конгресменът от щата Аризона. Той посочи, че пазарлъкът „съдържа принос“ за ограничаване на възможността на Иран да създаде атомно оръжие за определен срок от време в известните ядрени инсталации. „Този принос обаче е изместен от ограниченията, поставени пред Конгреса и бъдещата администрация на САЩ да реагират на конвенционалните апетити на Иран в района“, добави Флейк. Редица негови колеги от конгреса вече подложиха на критики това, че след вдигане на икономическото ембарго Техеран ще разполага с още повече пари за подкрепа на тероризма в света.

Без подкрепата на Джеф Флейк администрацията на Обама ще се сблъска със съпротивата на двете камари на Конгреса, които са под контрола на Републиканската партия, противопоставяща се на пазарлъка с Иран. Срещу договора се обявиха и редица изтъкнати демократи, включително сенатора от Ню Йорк Чарлз Шумър. Споразумението бе посрещнато с яростна съпротива и от израелското правителство, а така също от много еврейски групировки в САЩ. Израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи, че ако Иран се сдобие с атомно оръжие това ще представлява „екзистенциална заплаха за съществуването на израелската държава“.

Междувременно „Канал 2“ на телевизията в Невада съобщи, че в база на ВВС в щата са се провели американско-израелски учения с изтребители Ф-16. САЩ и Израел се опитали да запазят в тайна маневрите, в които участвали 100 бойни самолета и 2500 военнослужещи. В ученията са включени спецчасти от ВВС на САЩ, а така също елитни бойци от Израел, Йордания и Сингапур. Командосите извършвали учебни действия, които наподобяват дълбоко проникване в територията на противника с използване на бойни самолети и хеликоптери. Отработвани били бомбардировъчни полети на отдалечени цели с презареждане във въздуха. Маневрите се провеждали на обширна площ, което позволявало на пилотите да подобрят бойните си умения.

Военното и разузнавателното сътрудничеството между САЩ и Израел продължава и дори се е задълбочило въпреки някои политическия разногласия между двете страни, коментира телевизията.

Коментатори посочват, че военните учения са сигнал, че Вашингтон не изключва военно решение на противопоставянето с Иран ако Техеран не се откаже от ядрените си планове и намеренията си да доминира в района на Близкия изток.. Освен това се изтъква, че въпреки ядрения договора с ислямската република, религиозни водачи и правителствени функционери продължават войнствената риторика и заплахи спрямо САЩ и Израел.