Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) не можаха да намерят купувач на дял от 15% от веригата за електроника и битова техника "Техномаркет" и го вадят на тезгяха с по-ниска цена, показва справка на сайта на банката в несъстоятелност.

На кандидат купувачите бяха предложени 170 900 акции от "Техмомаркет", собственост на лихтенщайнската компания "Домтех холдинг", която е кредитополучател на банката. Срокът за подаване на оферти беше 12 август, а исканата цена - не по-малко от 6,302 млн. лева. Понеже в срока не са постъпили предложения, от 17 август същото количество ще бъде предложено отново, но на по-ниска с 5% цена - 5,987 млн. лева. Крайният срок на приемане на предложения е 17:00 ч. на 31 август, като в 10:00 ч. на 1 септември постъпилите оферти (ако има такива) ще бъдат отворени и ще бъде определен купувачът на дела.

В началото на юли един от създателите на "Техномаркет България" - Николай Китов, който е и сред нейните акционери и директори, беше арестуван по искане на италианската полиция, свързано с обвинение за данъчни измами на Ботуша. Но на 3 август съдът отложи екстрадицията му поради липсата на достатъчно информация от италианската страна. Китов е акционер в "Домтех Холдинг", като освен това пряко притежава и 11% от капитала на "Техномаркет".