Нито Русия, нито нейният президент Владимир Путин се радват на голяма почит и уважение по света. Това показват данните от ново изследване на центъра Pew. Средно едва 30 на сто от анкетираните хора по цял свят гледат на Русия благосклонно, 24 на сто  - на президента Путин, сочат данните. Проучването е извършено в 40 държави, сред които не е България, и обхваща 45 435 души. Периодът му е от 25 март до 27 май.

Най-силни са негативните настроения в Полша - над 80 на сто от анкетираните там са зле настроени към Русия. Същият е процентът в Йордания - отново 80 на сто. За Полша е ясно и подобен резултат едва ли е изненада. За Йордания обяснението вероятно е, че Москва наскоро обяви подкрепата си за режима на Башар Асад в Сирия. Йордания като съседна държава на Сирия, трябва да приема основният поток от бежанци оттам. Антируските настроения са доста силни и в Израел -74%, в Япония - 73%, Германия -70% и Франция - 70%.

Руснаците най-харесвани във Виетнам и Гана

Русия се радва на най-голяма подкрепа във Виетнам - 75%. Само в още две страни общественото мнение е силно благосклонно към Москва - Гана - 56% и Китай - 51%.

В някои държави големи обществени сегменти не изразяват мнения за Русия. Това са например над половината от анкетираните в Етиопия и една трета в Пакистан, Индия, Буркина Фасо, Танзания, Сенегал, Аржентина и Перу.

Различните поколения възприемат Русия по различен начин. Американците над 50 г. са много по-критично настроени към Москва (78% от тях) в сравнение с младите жители на САЩ, които са на възраст между 18 и 29 г. (56%). Подобна генерационно разминаване има и в Канада, Испания и Австралия.

Интересно е партийното различие, което се появява във Франция. Там социалистите са доста по-негативно настроени към Русия  (78% от тях) в сравнение с привържениците на десния Съюз за народно движение - 67%.

Във всички части на света мнението за Русия е по-лошо, отколкото това за САЩ. Като цяло американците се радват на по-добър имидж по света в сравнение с руснаците. Единствено и обяснимо в Близкия изток резултатите са сравними. И Русия , и САЩ там са недолюбвани. 29% харесват САЩ, 25% - Русия.

Мнението на руснаци и американци едни за други се е влошило. През 2011 г. около половината от жителите на САЩ имат добро мнение за руснаците, през 2015 г. едва 22 на сто изразяват подобни чувства. Руското добро отношение се стопява още по-бързо. През 2013 г. 51 на сто от руснаците имат положителни нагласи към САЩ, през 2015 г. - те са паднали до 15 на сто.
По подобен начин надолу се движат германските настроения. През 2010 г. половината от германците приемат Русия в положителна светлина. Към 2015 г. само 27 на сто запазват добрите си чувства. През 2011 г. 78 на сто от руснаците харесват германците, четири години по-късно процентът вече е наполовина - 35%.

Китайското обществено мнение също реагира негативно. През 2014 г. две трети са имали положително отношение към руснаците, година по-късно стават 51%. Междувременно руснаците все повече харесват китайците. Положителните нагласи сред тях растат от 64% през 2014 г. до 79% през 2015 г.

Имиджът на Путин е по-лош от този и на Русия

Само във Виетнам - 70% и в Китай - 54%, над половината от анкетираните харесват руския президент. Сред хората в 39 страни средно само 24 на сто приемат Путин в положителна светлина. Но в родината си той се радва на внушително одобрение - 88%.
Средно 58% сред респондентите има негативно мнение за Путин. Най-големите му критици са в Испания - 92% недоверие, Полша - 87%, Франция - 85% и Украйна - 84%. Три четвърти от хората в Западна Европа и Северна Америка са критично настроени към господаря на Кремъл, както и мнозинството в Близкия изток.

Мненията варират в Азия, Африка и Латинска Америка. В Тихоокеанския регион 81 на сто от австралийците имат отрицателно мнение за Путин, докато 70 на сто от виетнамците го харесват. 70 на сто от венецуелците, но само половината от перуанците имат доверие на руския държавен глава. 45 на сто от кенийците не харесват Путин, при етиопците процентът е едва 16.

В повечето части на света Путин и Русия се възприемат по сходен начин. Това е особено вярно за Африка, Азия и особено за Латинска Америка. Има и изключения. В Испания например 25% харесват Русия, но само 6% имат доверие на Путин. Подобно е положението във Франция, Венецуела, Перу и Украйна - около два пъти повече хора в тези държави имат добро отношение към Русия в сравнение с нейния президент.

Обама е много по-харесван от Путин в целия свят. Три четвърти от европейците имат доверие на американския президент, че води правилна международна политика. Само 15% гласуват подобно доверие на Путин. Изключение е само регионът на Близкия изток. Там стойностите на одобрение на двамата президенти са доста близки. Не защото доверието в Путин е високо, а защото много малко там вярват на Обама.

Американци и руснаци са все по-недоверчиви едни към други

В САЩ около една пета от анкетираните смятат, че Путин може да се справи с международните отношения. През 2003 г. той е имал 41% одобрение. По-старите американци са по-недоверчиви.
Руснаците също са доста подозрителни към Обама. Резултатите са от времето на Буш. През 2011 г. 41 на сто от руснаците имат доверие в Обама. През 2015 г. само 11 на сто от тях оценяват положително как той се справя на международната сцена. Тези проценти са сравними с проценитте са Буш през 2003 г., когато беше войната в Ирак - 8 на сто. 

Pew Research Center  е неправителствен, както се самоопределя -"факт танк". Целта на организацията е да информира за проблеми, нагласи, отношения и тенденции в САЩ и света. Тя не представя позиции, свързани с политики.