Новоизлюпеният Републикански съвет на незаконно провъзгласената Донецка република поиска от руския президент Владимир Путин да вкара войски в Украйна.

Депутатите единодушно приеха обръщение, в което се казва: "През последните месеци жителите на Донбас се опитваха да изразят своя протест срещу ситуацията в Украйна. Обръщаме се към Путин, защото само в Русия виждаме защита", съобщава ИТАР-ТАСС.

"В случай на агресивни действия от властите в Киев ще се обърнем към Русия за въвеждане на войски за наша защита", се допълва в призива.

Преди това депутатите обявиха създаването на Донецка народна република. "Територията в пределите на признатите граници (б.р.на областта) се считат за неприкосновена и неделима", пише в подписания акт.

Референдум за присъединяване към Русия до 11 май, поискаха самозваните депутати на незаконната Донецка република. Снимка БГНЕС

Самопровъзгласилите се за народни представители гласуваха и решение за провеждане на референдум за вливане в Русия, който да се проведе не по-късно от 11 май. Текстовете на документа били съгласувани и с градовете Харков и Луганск, където още в неделя сепаратисти щурмуваха и превзеха сградите на местната администрация и милицията.

Сценарият с анексирането на Крим се повтаря точка по точка. Както е известно през февруари тогавашният президент Виктор Янукович поиска Путин да вкара армията в Украйна, за да защити рускоезичното население. Още на 1 март Съвета на федерациите на Русия даде разрешение на президента да използва войски на територията на южната съседка. Така че сега няма да се налага да се иска втори път одобрение от руските депутати.

По-нататък следва влизане на бойци без опознавателни знаци, които уж са местни граждани, самоорганизирали се за защита. И под дулата на автоматите се прави референдум с предизвестен резултат - искане за присъединяване към Русия. 

Ако Москва нахлуе в източноукраинските райони, това ще бъде начало на "гореща" война, коментира в Киев шефът на Центъра за близкоизточни въпроси Игор Семиволос. Той посочи, че за разлика от Крим, в тази част на Украйна няма руски бази, нито населението е в по-голямата си част руско.

"Следим ситуацията с голяма тревога. Искам да подчертая, че всякакви политически искания в Украйна трябва да стават по мирен път. А това означава демократично и чрез върховенството на закона", заяви пред журналисти в Брюксел говорителката на Катрин Ащън - външният министър на Евросъюза.

"Ние твърдо поддържаме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и правителството в Киев. Продължаваме да призоваваме за спиране на ескалацията в конфликта и за избягване на по-нататъшната дестабилизация на Украйна", добави тя.