Заелата петото място в листата на БСП за Европейския парламент Достена Лаверн обикаля България и се среща със симпатизанти. Представя и излязлата още преди 4 години нейна книга "Експертите на прехода: българските think-tanks на прехода и глобалните мрежи за влияние", която „разкрива“ как неправителствени организации носят отговорност за случилото се и неслучило се в България.

Преди дни в интервю за пловдивския вестник „Марица“ г-жа Лаверн заяви, че „правителството на Бойко Борисов беше инженирано от нашите мозъчни тръстове - от Центъра за либерални стратегии и “Икономедия”.

Същите, които организираха летните протести миналата година", добавя кандидатът за евродепутат.

Тя обяснява още защо Бойко Борисов бил проект на тинк-танковете - „защото той имаше новото говорене на дясното - ”да изчистим държавата”.

Програмният директор на Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) Даниел Смилов реагира в профила си във фейсбук:

Ванга май била казала, че ще се прероди под тепетата като „Достена Лаверн“, за да напише червената библия на прехода“, пише Смилов.

Той добавя, че ЦЛС поема отговорността за „победата на Елцин на изборите през 1996 г., но категорично отхвърля всякакви спекулации, че е свързан с потъването на „Курск“, както и с други бедствия и аварии“.

Даниел Смилов приема и вината за финансовия крах по времето на Жан Виденов, защото не успели да се противопоставят на „малоумните му политики“.

Взели сме си бележка случаят да не се повтори, въпреки възкръсването на Румен Гечев (а и даже това на самата Ванга)“, завършва Смилов.

С напредването на кампанията за евроизборите подобни размени на реплики ще зачестяват.

Напоследък все повече български политици предпочитат да обясняват света със заговори и тайни организации, така че народът никога да не се почувства отговорен.