Най-горещата година, откакто има измервания на температурата, счупи още един голям рекорд, съобщава mashable.com.
Според предварителни данни от НАСА, които се потвърждават и от Японската метеорологична служба, юли 2015 г. е бил най-топлият месец, откакто има измервания на температурите през 1880 г.

Източник НАСА

Измервания по кората на дърветата, дебелината на леда, кораловите колонии в океана, показват, че Земята днес е най-топла от 4000 г.

Според данните на НАСА, които подлежат на прецизиране, средните температури през юли 2015 г. надвишават предишния рекорд от юли 2011 г. с 0,02 градуса по Целзий. Всеки месец тази година влиза в топ 4 на най-топлите месеци от 1880 г. насам.

Обикновено юли е най-топлият месец на планетата, заради пикът на топлина в Северното полукълбо, където има много повече суша, отколкото в Южното. Тази година обаче горещината беше извън очакваното.
Според данните, събрани от Японската метеорологична служба, пет от седемте месеца на тази година влизат сред най-топлите, в това число и юли. И тя потвърждава тенденцията, че 2015 г. вероятно ще задмине миналата година като най-горещата регистрирана година.

За да не се случи това, останалата част от годината трябва да бъде много студена, в световен мащаб. Това едва ли ще стане като се имат предвид дългосрочните ефекти от глобалното затопляне и от краткосрочния климатичен цикъл, известен като Ел Ниньо.

Ел Ниньо представлява повишение на температурите до над обичайните на повърхността на екваториалните води на Централния и източния Тих океан. Това се случва за по няколко месеца на всеки пет години, като в обичайния случай средната температура не се повишава с повече от няколко десети части от градусаСпоред прогнозите обаче тази година се очаква Ел Ниньо да бъде с по-високи от обичайните температури.

По последни прогнози на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) тазгодишният Ел Ниньо е класифициран като "значителен и засилващ се", но ако температурата на океана се задържи с два градуса по-топла за три последователни месеца, феноменът може да бъде обявен за "много силен" - нещо, което се е случвало само два пъти в историята на замерванията.
Заради Ел Ниньо 1998 г. стана годината с най-високи температури, докато рекордът не беше счупен от 2014 г. При нея забележителното беше, че високите температури станаха факт при отсъствието на Ел Ниньо.

Юлският рекорд тази година дойде в средата на лято, което и преди това се характеризираше със смъртоносни жеги в целия свят - от Северна Америка до Южна Азия.
Жегите доведоха до смъртта на хиляди хора в Индия, Египет, в Европа и чак до американските градове Сиатъл и Портланд. Дори Япония и Хонконг регистрираха температурни рекорди.
Топлинната вълна започна в началото на юни като изпревари сезона на мусоните и доведе до смъртта на над 2000 души в Индия и Пакистан.
Мадрид счу рекордите и през юни , и през юли - на 6 юли там бяха измерени 39,9 градуса по Целзий.
40,3 градуса по Целзий бяха отчетени в германския град Китцинген на 5 юли и това се оказа най-високата температура, измервана някога в страната. Рекордът във Великобритания беше по-скромен - 36,7 градуса по Целзий на летище "Хийтроу" на 1 юли.