ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Чалгата у нас е на смъртно легло, казват. Да, но само попфолкът има вид на покойник. Всичко останало, което остана от големия обяд с „даровете“ на музикалната долница, шества в праймтайма на двете най-популярни телевизии – с червендалест вид и рунтава четина. Има ли по-голяма чалга в българския ефир от „Биг Брадър“? Няма нужда да я търсим надалече – Слави Трифонов се е намусил от другата страна на тази монета. И на нея в полукръг пише „Детска Евровизия“. Това е неговият най-нов ореол. 

Двете шоута започнаха заедно в понеделник вечерта и видимо продават различна стока на купувачите пред екраните. Брадърът е наредил на своята сергия простотията – този път ще я предлага натюр, в примитивна селска опаковка, мазен кафяв амбалаж от Смесения магазин на българския характер. А Трифонов се е заел да прави предварителните кръгове на ада в шоубизнеса, озвучени с изключителни детски гласове, великолепни, вдъхновяващи и изпълващи ни с надежда за бъдещето. Все артикули с висока цена в телевизионната търговия – висока в двата смисъла. Ще има голям оборот от зрители, значителни приходи от реклами и немалка щета за залетелия се към пропастта морал.

Помните ли онзи виц: всички софиянци са се изнесли за уикенда по родните си места… Валидността му отдавна е изтекла, защото столичани още в петък се мятат на колите си по пътешествия и почивки колкото се може по-далеч. Но старият български обичай да се присмеем на селските си корени си е все същият. Затова интелектът на Брадъра ще бъде впрегнат да изкара пари от срама да си от село и тоалетната ти да е на двора. В предсоциалистическото ни общество нямаше проблем кой откъде е, но тоталитарната власт измисли жителството, което разора бразда между селото и града и насади нечестив стремеж към градско жителство. Държавата започна да гради работнически комплекси с малки панелни кафези. Поетите се втурнаха да възпяват труда в заводите и трюмовете, пълни с лепкав мрак – свят, далечен като космос от пустото опустяло българско село. Впрочем днес мнозина наследници на онези червени велможи, наложили живота в града, са изкупили селските земи, а някъде и къщите барабар с нивите, цели села даже. А бившите селяни наблюдават живота от височината на панелните си балкони, докато не се върнат обратно по родните места на дядовците си, за да се цанят на работа при някои от новите едри земевладелци.

Тази рокада на имоти и обитатели, разбира се, няма да бъде тема, засягана от Брадъра. Шоуто най-вероятно ще я кара както и досега – низости и софт порно. Разбираеми е необходимостта на Нова телевизия да върже бюджета с високорейтингово шоу, но истината е, че „Биг Брадър“ си е чиста чалга. Жалко е, че Ники Кънчев – журналист, започнал в сферата на културата, интервюирал икони в историята на музиката – сега хаби потенциала си да убеждава от екрана, че да бъдеш натурален и примитивен е изключително ценно качество – достойно за победа в националния ефир.

Впрочем, „Брадърът“ придаде нов смисъл на някои думи в българската реч – една от тях е „победа“. Да победиш в „Биг Брадър“, това е надделееш с хитрост сред примати. Изборът да бъде петият елемент в това доброволно крепостничество е личен проблем за Ники Кънчев. Публиката надали търси у него културата, от него очаква да човърка теми и въпроси около секса в Къщата.

Слави Трифонов също като Кънчев има солидна култура, преди да избере чалгата. Водещият е завършил музикално училище и академия, специализирал е класическа музика към „Скалата“ в Милано. Бил е част от симфоничния оркестър на БНР, а мястото там се взема с конкурс. Днес Слави е господар на конкурсите в българския ефир… и на чалгата. Той я извади от кръчмите, запя я в ефира и я превърна в еталон в съвременната ни култура. Затова предварителните етапи по избора на българче, което да представя страната ни на „Детската Евровизия“, са същите като всички останали състезания, които е правил досега в шоуто си. Съществен аргумент, че Трифонов вече не прави разлика какво прослушване прави, видяхме в понеделник – водещият се радва искрено на таланта, като го види, но това в никакъв случай не налага промени в обичайното му поведение.

Уважаеми зрители и родители – това не е кастинг за „Детската Евровизия“, а „Шоуто на Слави“. Не се вълнувайте толкова от изпълненията на хлапетата ви – в това предаване най-важното хлапе е най-високото. Затова както Трифонов, ката и неговите колеги, намират за уместно да обсъждат неговите навици, докато детето с микрофона пред тях чака професионалния им музикален анализ. След фантастичното изпълнение на 12-годишната Габриела Йорданова от Русе, сценарист на шоуто попита Слави: „Обръснал ли си си гърба?“ За онези, които не са гледали първото издание на предаването, ще разкажем, че поводът за този въпрос бе решението на Слави Трифонов да излезе иззад съдийската маса и да разкрие, че под сакото на костюма е със спортни бермуди. По време на интервюто, а и на пеенето на децата, водещият слушаше излегнат на дивана, с… голи, да кажем, крака.

Така че ако откажете простотията на „Биг Брадър“, разходката с дистанционното може да ви отведе при нейния апологет Слави Трифонов. Нова телевизия ни представя своя „интелект“, Би Ти Ви – своята „физика“. Кръстоската им е старателно отгледан 25-годишен индивид, шампион на всички риалити шоута и детски планети на днешна България. За съжаление пътят към голямата сцена у нас засега минава през чалгата.

Площад Славейков