БРЮКСЕЛ-Европейската комисия днес призова етническите руснаци в източна Украйна да преследват политическите си искания с мирни цели. Тя припомни, че ЕС настоява за запазването на териториалната цялост на бившата съветска република.

Брюксел реагира на бунтовете на руски сепаратисти, които нападнаха държавни учреждения в Донецк, Харкив и Луханск и поискаха референдум за присъединяване към Русия, подобен на кримския от 16 март. В Донецк те дори обявиха независима република.

"Наблюдаваме ситуацията отблизо и с тревога. Искам да припомня, че всички политичиски искания в Украйна трябва да се преследват с ненасилствени средства“, каза Майя Коциянчич, говорителка на Европейската служба за външно действие. 
"Предстоящите президентски избори и многопартийните консултаци в украинския парламент за реформа на конституцията са добри възможности за това," каза тя.

Малко преди нея тревога от последните развития в Украйна изрази и германският правителствен говорител Щефан Зайберт.

„Ние силно подкрепяме украинския суверенитет и териториална цялост,“ заяви Коциянчич. „Продължаваме да призоваваме за деескалация на кризата и избягване на по-нататъшна дестабилизация“.

Комисията продължава да работи за подготовката на трети кръг санкции спрямо Русия, каза говорителката. Тя припомни, че държавите-членки й възложиха това с оглед на по-нататъшна намеса на Русия в Украйна.