Скандалният професор по история в Софийския университет Драгомир Драганов излиза в пенсия. От 1 юли професорът няма да преподава в Алма Матер. Съобщението идва само дни след като той бе хванат от пътна полиция да шофира колата на съпругата си с 2,44 промила алкохол в кръвта.

"Проф. Драганов е достигнал пенсионна възраст и всеки преподавател, достигнал тази възраст, се пенсионира. Това няма връзка със случилото се", съобщиха от пресцентъра на университета.

От ръководството на университета допълниха, че няма да има специално решение на ръководството на университета във връзка с казуса, че преподавателят бе заловен да шофира след употреба на алкохол.

"Не съм карал, само паркирах".

Така професор Драгомир Драганов, се оправда за нарушението си пред bTV. Той заяви, че не е управлявал автомобила на жена си, а само ѝ помогнал да паркира, защото не умеела. На въпрос какво е пил, той отговори „100 г водка с таратор. Защото таратор без водка не е таратор”.

Това е трето нарушение за преподавателя. През 2010 г. Драганов също бе заловен да кара с 2,1 промила, а през 2012 - с 1,56 промила алкохол в кръвта около 10 часа сутринта на Околовръстното шосе в София.

В края на миналата година името му беше свързано и със скандален клип, разпространен от Ранобудните студенти, в който Драганов, в компанията на проф. д-р Константин Рабаджиев, употребява алкохол в сградата на университета, където това е забранено.

Двамата професори бяха едни от най-големите противници на окупацията на Софийския университет. Те обявиха видеото за опит за саморазправа и злепоставяне от страна на студентите. 


Проф. Драгомир Драганов е роден на 29 октомври 1948 г. в Плевен. Той е преподавател в Историческия факултет на Софийския университет. Завършил е история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Драганов е бивш народен представител в 38-мото Народно събрание от Евролевицата и преди това в Седмото Велико народно събрание от БСП. През 2007 г. е кандидат за кмет на Столична община, издигнат от партия ЛИДЕР.