Министърът на здравеопазването Петър Москов днес на извънредна пресконфернеция разясни защо спешната помощ на София-град и София-област ще се слеят. Според обяснението му това  е свързано "с оптимизация, логистично подобряване и ясни разчети за подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София област".

След обединението на двата центъра хората, които живеят в областта ще имат достъп до минимум пет нови екипа "заедно с автопарка от модерни линейки, с който разполага София-град, и възможността да ползват реанимационните екипи".

"За работещите в спешната помощ на територията на София-област това ще бъде допълнително облекчаване на работата, защото шестте лекари и медицински сестри, които работят в районния реанимационен център ще бъдат качени на линейки - оттам ще дойдат петте нови екипа. Иначе базирането и логистиката на всички тези екипи ще се запази", каза Москов.

"Представете си тежка катастрофа в Етрополе. Представете си и, че линейката за Етрополе, която е една, е на друг адрес или кара пациент към София, а най-близката е в Елин Пелин. С промяната капацитетът ще се увеличи", даде пример министърът. Според него сега 80% от повикванията на спешната помощ на София-област били за транспортиране на пациенти към софийски болници. 

От 13 филиала София-област в момента има 19 екипа на хартия и реално действащите във всеки един момент са между 16 и 17. Министърът изчисли, че с новите екипи ще има 30% увеличение на сегашния капацитет на спешната помощ за областта.

Линейки от самата столица обаче нямало да се изваждат, твърди той. 

Идеята за сливането на двата центъра е с давност от 2006 г., досега обаче не е реализирана. 
Обединението ще стане факт след като постановлението на здравното ведомство мине през Министерския съвет. 

Директорът на новата разширена структура ще бъде директорът на спешната помощ в София-град д-р Георги Гелев. Д-р Гелев беше уволнен от здравната министърка в кабинета "Орешарски" Таня Андреева, след случай, при който заради закъсняла и необорудвана линейка 40-годишна жена  почина на улицата. След това последваха протести на медиците от спешната помощ на София. гелев излезе в четиримесечен отпуск и беше възстановен на поста си при служебното правителство.