Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу каза два пъти в рамките на един ден, че България е щяла да има същата съдба като Украйна, ако не е била приета в Европейския съюз през 2007 година.

Ако те не бяха в съюза (България и Румъния – б.р.), сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с България и Румъния, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си“, каза Барозу по време на срещата на председателите на парламентарни групи на партиите-членки на Европейската народна партия.

По-рано в интервю за „Берлинер цайтунг“ Барозу отхвърли коментарите, че приемането на двете страни преди 7 години е било грешка.

"Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва", казва председателят на Европейската комисия пред германското издание.

Жозе Барозу предупреди България да е много предпазлива при реализирането на газопровода „Южен поток“ и да заложи на други връзки.

Европа не дава политически приоритет на „Южен поток”, както настояваше Русия, защото проектът може да е различен, но доставчикът е същият, в лицето на „Газпром”, е обяснил Барозу в отговор на въпрос от Цветан Цветанов.

Председателят на ЕК каза, че в България има агенти на Русия, но не от ЕНП и затова приемането на страната в ЕС е било историческо.