Как звучи возенето в градския транспорт да е безплатно срещу една приятна „уловка“ – да четеш книга? Тази идея на румънския активист Виктор Мирон след едногодишно убеждаване на кмета и местните власти вече е факт в Клуж-Напока, Трансилвания. Пък макар и само за няколко дни – от 4 до 7 юни всеки четящ пътник в градския транспорт се е возил без билет.

„Правя и други кампании за „реклама“ на четенето – „Букфейс“ например – разказва Виктор Мирон в сайта „Борд Панда“. – Хора, които имат книга на профилната си снимка във фейсбук, получават всякакъв тип намаления – от книжарници, фризьорски салони, дори при зъболекаря. Специална акция направихме и на 23 април, Световния ден на книгата. Тогава всеки с книга влизаше безплатно в местната ботаническа градина.“

 „Вярвам, че е много по-добре да се поощряват хората, които четат, вместо да се назидават онези, които не го правят“, категоричен е той.

Идеята за безплатния превоз в градския транспорт не е нова. В Бургас през 2014 г. в рамките на фестивала „Четящият човек“ за един ден (14 юни) четящите пътници в автобусите не плащаха за билетче. След това местните власти отчетоха, че общо 1922-ма души са се възползвали от акцията – а 50 от тях дори получиха награди.