Събарянето на незаконните постройки във варненската ромска махала "Максуда" започна тази сутрин, съобщи радио "Дарик" от Община Варна. Очаква се да бъдат премахнати 58 постройки - предимно паянтови дървени бараки, на улиците "Георги Пеячевич" и "Д-р Иван Селимински". В тях по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес - 490 души.

Заповедите за премахване на незаконни строежи не са обжалвани и са влезли в сила. Срокът за доброволно изпълнение също е изтекъл, като нито една постройка не е била отстранена.

7 работни екипа ще участват в събарянето на къщите. В случаите, когато незаконният строеж не е освободен доброволно, ще се пристъпва към принудително освобождаване. На екипите ще помагат шестима ромски медиатори. Осигурени са 2000 бутилки минерална вода, които бъдат раздавани от служители на БЧК. На място ще има също медици и линейка.

Представители на малолетните и непълнолетните деца, живеещи в предстоящите за събаряне къщи са уведомени, че има възможност за настаняване в социални заведения, но досега не са заявили желание за това.