САЩ няма да признаят референдум в Донецк, ако той не е в пълно съответствие с конституцията на Украйна, заяви постоянният представител на Вашингтон в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Даниел Баер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Изявлението му идва веднага след като Донецката република се обяви за референдум за присъединяване към Русия и за вкарване на руски войски на територията на Украйна.

"Всяко допитване, което бъде проведено не в рамките на конституцията и нарушава законодателството на Украйна, ще бъде обявено за незаконно и като част от политически театър", подчертал щатският дипломат.

Това е първата американска реакция след изострянето на обстановката в източните части на Украйна. Както е известно освен в Донецк, сепаратисти превзеха административни сгради и управления на милицията в Харков и Луганск. И в трите града протестиращите действат организирано по  еднакъв сценарий и исканията им са под индиго.

Засега няма официално изявление и от Кремъл, както и от правителството на Русия.

В Киев президентът Турчинов свика спешно заседание на силовите министерства, но не се съобщава какви решения са били взети. Постановление за въвеждане на извънредно положение в Донецк, Харков и Луганск е било внесено в парламента на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Депутатите от Радата ще заседават най-рано утре.