"Както и в други случаи, ние не коментираме предполагаеми подслушани разговори".

Така отговори на запитване на Клуб Z Мария-Лайра Траверса от службата на говорителите на баронеса Катрин Ащън - върховен комисар по външните работи и политиката на сигурност на ЕС.

Запитването бе по повод разпространения миналата седмица в YouTube разговор между руските посланици в Еритрея Игор Чубаров и в Зимбабве Сергей Бахарев. Докато обсъждаха гласуването "за" и "против" руската анексия на Крим в ООН, двамата дипломати отправиха обидни квалификации към България и други европейски страни.

"Всички тези, да ги е..., погранични страни - Латвия, Естония и други европейци, а също така румънците и българите ще ги заврем с шутове да ги е... там, където им е мястото", каза тогава Чубаров.

Той дори призна в разговор с журналиста от Клуб Z Момчил Инджов, че е говорил това, но се застрахова, че го е направил в частен разговор, където човек може да си позволи да се шегува. Часове по-късно обаче руското външно министерство обяви изтеклия в интернет разговорза фалшив.

В същия телефонен диалог Чубаров заяви следното:

"Наскоро нещо си приказваме с посланика на Евросъюза. И той ми казва: "Слушай, вземи си ги обратно Румъния и България. Не, момчета, отговарям, няма да стане".

В името на обективността  и на правото на всеки да се защити, Клуб Z потърси шефа на делегацията на ЕС в Еритрея. Това е холандецът Маршел Херман. Отговори ни неговият заместник, германецът Томас Тидеман.

"Такива теми са от компетенцията на Европейската служба за бързо действие", заяви Тидеман. След което ни посъветва да се обадим на Майкъл Ман - един от говорителите на баронеса Катрин Ащън.

Г-н Ман обаче се оказа в командировка за няколко дни. "Изпратете ни запитване по пощата и ще ви отговорим", каза французойката Делфин Лиеврмон. Така и направихме. Клуб Z изпрати запитване на нейната електронна поща и малко по-късно получи отговор от г-жа Мария Лайра Траверса.

И от този отговор стана ясно, че Европейската служба за бързо действие не коментира предполагаеми подслушани разговори.

Учтивият и кратък отговор на г-жа Траверса

А от българското Външно министерство вече 4 дни се държат по антоновски - ни дума, ни вопъл, ни стон.