Филмът „Възвишение“ на Виктор Божинов, по романа на Милен Русков, е един от проектите, одобрени на първата сесия за кино на Националния дворец на културата. Институцията ще се включи като копродуцент в общо деветнайсет филма – девет игрални и десет документални, сред които портрети на Андрей Баташов и Иван Андонов. Един от най-известните съвременни български драматурзи, Яна Борисова, в тандем с писателя Галин Стоев, също има проект сред одобрените – филмът „Безкрайната градина“.

Общо 42 заглавия са кандидатствали за одобрението на НДК като продуцент. Регламентът за новата дейност на институцията бе обявен в началото на юли от директора Мирослав Боршош, като стана ясно, че единствената сесия през 2015 г. ще бъде настоящата, но от 2016 г. такива ще се провеждат веднъж на три месеца. След заседание на комисията, оценяваща проектите, са избрани и най-добрите от тях, съобщиха от НДК.

Освен „Възвишение“ и „Безкрайната градина“, одобрен е проект на създаделите на филма Love.net – „Вездесъщият“. Подкрепа ще получи още историческият „Воевода“ на Зорница София, както и „Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов за певицата Леа Иванова.

Два дебюта също са впечатлили комисията – „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова и „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова, а подкрепа ще получат също „Извън пътя“ и „Житие“. Най-високо оцененият от комисията проект е „Вездесъщият“ с 5,89.

Общо десет са документалните портрети, спечелили одобрението на двореца. Това са филм за Катя Паскалева на журналиста Георги Тошев, „С глава в стената“ за Андрей Баташов (на Антони Цонев), „Житие грешного Ивана“ за Иван Андонов (на Галина Кралева) и „Чужденката“ за Юлия Кръстева (на Милена Гетова и Искра Ангелова).

Подкрепа ще получат още „Айзенщайн Дружба Одеон“, който разказва историята на едно от емблематичните столични кина, „Една българка в чужбина“, „Да обичаш Кармен“, „Покушението“, „Ботев – в сянката на паметника“ и „За Методий и буквите“.

„С професионалната си подкрепа по отношение на PR и маркетинг, НДК се надява да превърне всеки един от филмите в истинско събитие за киноманите“, съобщиха от двореца.

За оценките си членовете на комисията споделят, че дори и по отношение на разработването на регионални теми, българските творци вече надскачат регионалната интерпретация. Търси се общочовешка гледна точка, нови похвати в киноразказа. Това дава на една голяма част от проектите, които кандидатстваха за тази сесия, добър пазарен потенциал – не само у нас, но и на международните пазари.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА ПРОЕКТИТЕ, 
ОДОБРЕНИ НА ПЪРВАТА СЕСИЯ ЗА КИНО НА НДК

ИГРАЛНИ ФИЛМИ ОЦЕНКА
   
Вездесъщият 5.89
Смарт Коледа 5.83
Пеещите обувки 5.67
Възвишение 5.58
Воевода 5.41
Безкрайната градина 5.16
Житие 5
Извън пътя 5
Радиограмофон 5
   
   
ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ  
   
Катя Паскалева 5.83
Айзенщайн Дружба Одеон 5.75
Една българка в чужбина 5.66
С глава в стената 5.58
Чужденката 5.58
Да обичаш Кармен 5.25
Покушението 5.08
Ботев – в сянката на паметника 5
Житие грешного Ивана 5
За Методий и буквите 5

площад "Славейков"