Българинът започна да харчи и потреблението доближава нивата отпреди кризата. Това показват най-новите данни на Националния статистически институт (НСИ) за вътрешната търговия, която през февруари е отчела ръст за осми пореден месец.

На годишна база оборотите от продажби са се увеличили с 9,2%.

Положителните новини са, че през февруари 2014 г. спрямо същия месец на миналата година ръст има в почти всички икономически групи. Най-впечатляващо е увеличението на продажбите при поръчки по пощата, по телефона или интернет, както и продажбите на компютри и мобилни апарати. Те са се увеличили с по 18,5%.

Другите групи стоки, при които има сериозен ръст на продажбите са стоките за дълготрайна употреба. През февруари продажбите на битова техника и мебели са се увеличили с 15,7% в сравнение със същия месец на предходната година. Ръст от 11,9% има и при търговията с фармацевтични и медицински продукти. НСИ регистрира спад от 0,7% на месечна и 1,6% на годишна база единствено при продажбите на автомобилни горива и смазочни материали.

В публикуваните наскоро бизнес анкети сред търговците очакванията са в сектора продажбите да продължат да нарастват и през следващите месеци.

НСИ публикува и данни, според които положителни тенденции се наблюдават и в други два сектора - строителството и промишлеността.

През февруари индустрията отчита ръст от 0,7 на сто спрямо януари, а на годишна база увеличението е с 6,5 процента. Най-добре са се развивали производството на електроенергия и преработващата промишленост. Ръстовете са съответно 8% и 7,2%.

Бизнесът на строителните компании се е увеличил с 5,5 процента на годишна база към февруари, показват още данните на националната статистика.