Българските треньори по футбол рядко успяват зад граница. Родните наставници най-често опитват късмета си на изток – или в страните от бившия соцблок, или в държавите от арабския свят. Имаме и единични случаи с треньори "на запад", така да се каже, но те са по-скоро за статистиката.

И "източните", и "западните" треньори обаче се задържат рядко в чужбина. Българската футболна стока не вирее извън пределите на родината, същото в голяма степен може да се каже и за българските играчи. Но винаги има изключения, разбира се.

Какво си мислите, когато чуете израза кипърски футбол? Нещо като албански, естонски или пък арменски футбол, нали? Последната дупка на футболния кавал? Всъщност не. Едномилионната островна държава не разполага – меко казано – със силен национален отбор, но пък има добро първенство. Кипър задмина много други държави (една от които България), като вкара цели три пъти свои клубове в Шампионската лига. А АПОЕЛ Никозия през сезон 2011/12 дори игра четвъртфинал, логично загубен от "Реал" Мадрид.

В момента лидер в кипърската Първа лига е АЕЛ Лимасол. Шампионатът е в своята плейофна фаза, а водачът в първенството има три точки аванс пред втория АПОЕЛ. Треньор на АЕЛ е Ивайло Петев. През лятото 38-годишният специалист бе желан и от "Динамо" Загреб, но в крайна сметка акостира в Кипър. Статистиката му след 24 мача начело на клуба от Лимасол е впечатляваща – 18 победи, 3 равенства и също толкова загуби, или 75% спечелени мачове. АЕЛ е фаворит за грабване на титлата в Кипър, което пък е просто мост към голямата цел на всеки клуб – място в групите на Шампионската лига.

Ловчанлията направи име като треньор в "Лудогорец", а преди това като играч бе част от двукратния златен медалист "Литекс" от края на 90-те години. Петев пое разградчани още в "Б" група, изведе отбора до промоция, а после и до две поредни титли в шампионата, както и до една купа. През лятото на 2013 г. бе освободен от клуба, но никой не може да отрече основните му заслуги за изграждането на проекта "Лудогорец", който всички виждаме къде се намира в момента. В момента на треньорската скамейка в Разград стои друг човек, но архитектът на всичко това бе именно Ивайло Петев.

Във визитката на българския треньор стои и престижното: "старши треньор на "Левски". Но едва за един ден, което вече не е чак толкова за хвалба. Но по-скоро за феновете на клуба, не толкова за Петев. По време на пресконференцията при представянето на новия старши треньор на "сините", група привърженици на отбора буквално съблече наставника пред всички очи и камери. Своебразен акт на оголване на истинската същност на Петев. А тя каква е според въпросните фенове? Някога някъде си треньорът бил дал интервю, в което бил казал, че от малък бил фен на ЦСКА. Wow! Веднага някой да се обади на така наречените фенове от така наречения фен клуб и да им припомни, че Станимир Стоилов – най-успешният "син" треньор в последния четвърт век, а защо не и в цялата история на "Левски"?, всъщност е ритал, облечен от главата до петите в екипа с петолъчката и трите златни звезди над нея. Та да отидат да съблекат и него.

От цялото това събличане пострада "Левски", защото изпусна треньор, на когото доказано му е ясна играта футбол, а пък в "синия" клуб доказано е ясно, че не са наясно с тази толкова сложна материя, наречена ритане на топка, или футбол.

Но пък може би от събличането спечели самият Ивайло Петев, който по стечение на отбстоятелствата се озова вместо в "Левски" в Кипър, в клуба АЕЛ, където на местния Тодор Батков материята футбол изглежда му е ясна и където като цяло атмосферата е по-благоприятна за развитието на този спорт.