Първият суперфон, който излиза на българския пазар тази година - Samsung Galaxy S5 ще се продава за 1249 лв. в магазините без абонамент. Това става ясно от публикация във фейсбук страницата на Samsung Bulgaria. Продажбата на апарата стартира на 11 април едновременно в 150 държави по целия свят.

Цената на Galaxy S5 e същата, както на предшественика му Galaxy S4, който започна продажбите си у нас на 26 април 2013 г. В момента апаратът от предишно поколение без абонамент излиза 849 лева.

Мобилните оператори вече представиха своите оферти за телефона. При "Виваком" вноската за апарата е 34,90 лв. на месец при двугодишен абонамент за плана Net&Call XXL, който струва 99,99 лв. на месец. При "Глобул" за апарата се плащат по 39,90 лв. на месец за двугодишен абонамент и тарифен план Web&Talk за 49,99 лева.

На външен вид Galaxy S5 прилича доста на S4, но е с по-мощен процесор и малко по-голям дисплей - 5,1 вместо 5-инчов. Но апаратът е водоустойчив и издържа на потапяне на дълбочина до 1,5 метра 30 минути. Освен това има вградени сензори за пръстови отпечатъци измерване на пулса. Батерията му е по-голяма, като позволява до 21 часа водене на разговори. Ще се продава с операционна система Android 4.4.2 (KitKat).

Устройството тежи 145 грама и има 16-мегапикселова камера.

В началото на май на българския пазар ще излезе още един суперфон с операционна система Android - HTC One (M8). Цената му все още не е обявена. По-късно ще се появят и на наследниците на  Sony Xperia Z1, LG G2 и Nexus 5. А през септември Apple ще представи и iPhone 6.