Световноизвестният колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес бе изписан от клиниката в Мексико Сити, където прекара повече от седмица, се съобщава в изявление на болницата.

Маркес бе хоспитализиран с белодробна инфекция и дехидратация. Той бе подложен на лечение с антибиотици. Представителката на болницата Хакелин Пиенда съобщи, че 87-годишният Нобелов лауреат все още не се чувства много добре и "състоянието му е деликатно". Но причина за това вече не била болестта, а напредналата му възраст, така че ще продължи лечението си у дома. Според роднини самият Маркес още миналата седмица искал да напусне клиниката и да се прибере.

Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 в Аракатака, Колумбия, известно като банановото пристанище на Карибско море. Авторът на "Сто години самота" обаче прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико, където живее и до днес. Сочен като най-известния представител на течението "магически реализъм", елементи от който се откриват в много негови произведения. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 година.