Делян Пеевски вече е номиниран от няколко областни организации на ДПС за евродепутат. Той не се появява публично, не ходи и в Народното събрание, където е втори мандат депутат. На 14 юни миналата година бе избран за председател на ДАНС, което предизвика няколкомесечни протести срещу правителството. Парламентът отмени избора му, а Конституционният съд запази мандата му като депутат. Потърсихме Бахри Юмер, лидер на най-силната организация на ДПС - тази в Кърджали, която първа номинира Пеевски за евродепутат. 

- Г-н Юмер, как стана така, че издигнахте г-н Пеевски?

- Г-н Пеевски гражданин на България ли е?

- Такъв е.

- Под запрещение ли е?

- Не е.

- Не е, нали? А така! Той, както всички, има право да бъде кандидат. Знаете, че в нашия регион имаше дерибейство на Цветанов. Нахлу в къщите на хората, биха нашето момиче. а 23 юли 2010 г. полицаи нахлуха в дома на сем. Мустафови в Кърджали и сцепиха главата на дъщеря им Ширин, а по-късно МВР оправда действията си – б.р.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бахри Юмер е кмет на Джебел и лидер на ДПС-Кърджали

Цветанов пусна неговите гавази да бият хората в Кърджаали. Хубаво ли щеше да бъде да влизат в семейството на Цветанов, да му бият детето. Освен това, като беше на посещение в Джебел, започна човекът там да показва пистолет.

Никой не държи сметка от Цветанов още за терора, който оказа към населението на региона. След като се откри предишния парламент (вероятно има предвид настоящия – б.р.), имаше няколко негови изказвания там.

- На Цветанов ли?

- На Пеевски. Имаше реплики между двамата. Нашето население още не се чувства свободно. Нашето население иска да го защитят. Нашето население иска един силен българин да го защити. И нашето население на заседанието на Областния съвет, както и младежите, казаха: Ние искаме г-н Пеевски да бъде не в нашия парламент, а в Европейския парламент и от там да каже, че правата и свободите на кърджалийци още не са дадени, така както трябва да бъдат дадени.

- А как г-н Пеевски може да направи това по-ефективно в сравнение с други кандидати?

- Хората не са видели друг да търси сметка от г-н Цветанов, разбирате ли. Хората не делят българи, турци. Казват, да, в листата има и турци, и българи, а българинът искаме да бъде такъв.

- Т.е. искате силен човек, който да отмъсти на Цветанов?

- Именно. Не само на Цветанов, а въобще да ги защити от всички подобни на Цветанов.

- От коя община, кой първи се сети да номинира г-н Пеевски?

- Почти всички общини го издигат и младежката структура го издига, разбирате ли. Повече от половината го издигнаха и другите го подкрепиха. Целият регион го подкрепя.

- Вие познавате ли го лично?

Разбира се, лично и т.н. Някои щели да излязат да кажат: „Той да не бъде“. Вие чухте ли някъде, че той е сбъркал с нещо, кривини да има. Аз не съм чел или видял той да няма право да бъде издигнат.

- Кое качество най-много цените у него, за да го издигнете?

- Аз ви казах преди малко. Ей, това качество, че не отстъпва на хората, които дерибействаха в регионите. Ето това качество. Хората искат такъв мъж да ги защити. От Европата ще стане по-добре, разбирате ли? Това качество на силния човек – човек, който да може да каже "стоп" на тези хайвани, които дерибействаха в регионите.

- С централата обсъден ли е този въпрос? Знаят ли там, че ще го издигате?

- Ние го подадохме и на последното заседание ще присъстват и областните председатели. Аз ще кажа това, което са казали в моя регион.

- Имах предвид дали централата на ДПС предварително е намекнала или подсказала, че би било добре да номинирате г-н Пеевски?

- Няма нищо такова. Централата ще ги подреди от първо до седемнайсето място. От нас се иска, по критериите и по процедурата, да подадем кандидатите. 11 бяха и имената са там. Когато обсъждахме всички, ето това качество, което ви казах, натежа там. И хората казаха – искаме такъв евродепутат.

Досегашните какво правеха и доколко ни защитаваха – берекет версин. Правеха това, което им е по силите, но искаме още по-силен човек.