Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—България ще понесе последствия, ако се опита да разруши единството на европейската енергийна политика с решенията си за „Южен поток“. Страната се очертава като слабо звено на Европейския съюз в противопоставянето му с Русия за Украйна и това се дължи на твърде свързаното й с Москва правителство. Това каза днес председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок пред „Клуб Z“.

Той заяви, че при изострящата се криза между Русия и Украйна и очертаващ се трети кръг европейски санкции, вече засягащи дълбоко руската икономика, в България се води открита проруска пропаганда под благосклонния поглед на управляващите социалисти.

„Загрижен съм, че се създава впечатлението, че Русия би направила много повече за благото на българския народ,“ каза Брок. „Това просто не е истина. Той няма да получи същата подкрепа. Ако имат предвид по-евтина доставка на енергия, значи да си организират нова зависимост от Русия...Трябва да кажем ясно, какво би означавало това за българите: Никаква свобода, никаква икономическа перспектва.“

„При наличието на правителствена система толкова свързана с Москва, трябва да е ясно, че този дебат, който се подклажда от някои социалисти и панслависти в България не е в интерес на българския народ,“ заяви Брок.

Той добави, че ЕС трябва да обясни на българите, какво би било правилното поведение в сегашните обстоятелства и какво трябва да направи правителството им. „Аз обаче се съмнявам, че това правителство ще го направи,“ каза той.

Комисията: „Ако стигне до Бургас, руският газ става европейски“

„Аз съм против „Южен поток“. Той ще създаде по-нататъшна зависимост (на България и ЕС от Русия – б.а.),“ каза Брок. Той посочи, че истинската алтернатива е Трансадриатическият газопровод (от Каспийския басейн през Турция и Гърция до Италия), с който България може да се свърже с бъдещ интерконектор между Стара Загора и Комотини в Гърция.

Брок се усъмни, че в сегашната обстановка мнозинството от шестте европейски страни по пътя на „Южен поток“ ще изпълнят двустранните споразумения с Русия за изграждането му. „Ако някои от тях се отклонят от солидарността и от общите позиции на ЕС и разрушат началото на обща енергийна политика на ЕС, тогава тези страни ще трябва да поемат отговорността за това.“

Брок коментира и че законовите изменения, които изваждат „Южен поток“ от обсега на европейското законодателство у нас „нарушават това законодателство“. 

Малко преди него източник от службите на Европейската комисия нарече „Южен поток“ „политически проект“ и се усъмни в неговия икономически смисъл. 

„Южен поток е проект, който ще позволи руски и централноазиатски природен газ да тече до страни от ЕС под Черно море. Това е изключително скъп проект. Защо го строят? За да се заобиколи Украйна,“ каза източникът. 

„Защо беше построен „Северен поток?“ продължи той, визирайки аналогичната тръба под Балтийско море, която свързва Русия с Германия. „За  да се заобиколят Беларус и Украйна?“

„Южен поток“ политически проект ли е, или политически проект с икономически смисъл?“ каза източникът. „Оставям този въпрос отворен.“

„Ние ще следим да се спазват правилата за конкуренцията, няма да има клаузи за дестинацията на газа,“ подчерта той. „Стигне ли до Бургас, руският газ става европейски газ.“

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер заяви миналата събота, че евентуалин реверсивни доставки на газ към Украйна от западните й европейски съседки биха били незаконни. 

Европейската комисия поиска по-рано тази година от Австрия, България, Гърция, Словения, Хърватия и Унгария да предоговорят двустранните си споразумения с Русия за изграждането на „Южен поток“, защото те в момента на съответстват на европейското законодателство за либерализация на енергийния пазар, т.нар. Трети енергиен пакет.

Преговорите, в които Комисията посредничи, са в застой на техническо ниво от началото на украинската криза. Русия се противи на основни изисквания на пакета – достъп до тръбата да имат всички доставчици, тя да има независим управител и производителят на газа да бъде юридически отделен от неговия преносител.

Трети кръг на санкциите

„Много съм загрижен, че Русия подкрепя процеса на дестабилизация в Източна Украйна и очевидно - и в Южна Украйна по същата схема, която беше ползвана в Крим,“ каза още Брок. „Следователно, трябва да дадем ясно да се разбере, ще преминем към третата степен на санкциите, за да предотвратим повторение, на това, което се случи в Крим.“ 

Той изрази оптимизъм, че ЕС ще бъде достатъчно единен да ги наложи. „Бях изненадан, колко далече стигнаха външните министри и държавните и правителствените ръководители,“ каза Брок за досегашните санкции, по които беше постигнат сравнително бързо консенсус. Те включват забрани за пътуване и замразяване на активите на 33 души от окръжението на руския президент Владимир Путин и управлението на Крим.

„Ако искаме да ни вярват, трябва да използваме всички степени на санкциите, за които вече сме решили,“ каза той. „Ако Европейският съюз не направи това, значи сме загубили важна битка“.

 

Ключови думи

Коментари

Тия бабаити от ЕС защо не забранят ползването на руски газ от Северен поток или от минаващия през Украйна?Значи някои интереси могат да бъдат защитени а на дребните риби като България и съседите й не могат!?....

Йорданка Василева

Значи Северен поток заобикаля Украйна - може. Южен поток заобикаля Украйна - не може. Логиката на Ес в случая е просто уникална. И искат да я разберем така, както изнася на ЕС. Ако е против интересите на България - защо?

zzyx

Тролчета мили, няма по-надежден доставчик от Русия. Там ни бутайте, всякакви опити за независимост, па макар и енергийна от Русия няма как да не са "пъклен заговор". И тука ли ни налазихте?! Що направо не поченет да си организирате и реферндум за присъединяване?

Schopenberg

Ако не сте забелязали Украйна вече е една от нас* и нямаме нужда от Южен паток. За Северен да му мислят, които го плащат. *Бг е член на ЕС, ако не сте забелязали и подписа политическо споразумение с Уа за интеграция, нали? Понимайте?

ИСТИНАТА

Абе, Омръзна ми некой като ЕС да ми казва КАК трябва да мисля и КАКВО трябва да правя! ФАЙ Ю ЕС!, Майната ти НАТО!!!

чекайте малко

Чеката малко са, кво ми дерме на мене ЕС ше зависи ли от Патока. Ми да заивси. Аз искам да копаме тука, да има работа, особено по СевероЗападналия район - Видин-Враца-Монтана. Боли уйното мене къв акъл че ми дава ЕС. И да - ако ще ми е по-ьовтин гАзА как да не го предпочета? Глей логиката на тия дебили бе, байнольо!!!! Нема нужда вика да е по-евтин, че ставате зависими? Айде, бе!!! А като взимаме евро пари не ставаме ли ПО-зависими? Хай гнясове, недни

Русинолюбив българин

Правилно са ни преценили,че българите с подкрепата на сегашното правителство ,застават на страната на руската олигархия!Тези същите Путенови привърженици не могат да разберат едно,че сега не е времето на Сталин,а ние живеем в един по различен свят и вече не може, и не трябва, да ни се налагат силово цени на природният газ,а това го правят само руснаците,но не руският народ, а тяхната олигархия,която колкото е опасна за нас, толкова е вредна за самият руски народ.Ние трябва да застанем на страната на руският народ, и да го защитим, от вълчите домогвания на техните олигарси,начело с президента им да ги спрем ,заедно с останалият демократичен свят от Европа,а те са голяма сила -47 страни от ПАСЕ и 28 страни от НАТО и като прибавим и другите 41 страни които имат подписано партньорство с НАТО стават 69 страни,които са за една различна политика на равнопоставеност в икономиката и политиката.

Аз

До колкото си спомням последните години ЕС имаше един-единствен проект, който реално можеше да намали зависимостта от руски газ и този проект се казваше "Набуко"... Някой от вас - драги псевдо-десни, би ли ни обяснил, защо вече никой не си спомня за "Набуко"?... И, моля ви, не обвинявайте Русия за това!... Просто в един момент се оказа, че тръбата на "Набуко" може да се напълни само с газ, добиван от аятоласите в Иран!... И някой тарикат, като този, дето ни поучава, трябваше да обясни на Големия черен брат, че - видиш ли, САЩ може да не обичат иранците, ама ние ще си купуваме газ от тях... Но, тъй като хора като този са по принцип страхливци, предпочитат да се репчат на малките държави като нас, за да се чувстват мъже, отколкото да рискуват с проект като "Набуко"...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.