Зеленият ток ще поевтинее след като ЕС публикува нови правила за изкупуването му днес. Те ще заменят субсидиите за възобновяема енергия (ВЕИ) с пазарно ориентирани схеми, съобщи Ройтерс. Решението идва в момент, в който доставките на руски газ през Украйна са силно заплашени и всеки момент е възможно Кремъл да спре кранчето.

Трябва да се преразгледат неизгодните условия, заяви комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня.

Пред централата на Еврокомисията днес протестираха радетели за зелена енергия. Според тях новите правила са победа за индустрията и на практика зачеркват ВЕИ сектора. 

Правилата влизат в сила от 1 юли т. г. и до  2017 г. всички държави членки, трябва да са започнали да ги прилагат. Нововъведението производителите на зеления ток да се явяват на търгове, които да определят как държавата ще разпределя помощите за зеления ток.

От държавите в ЕС най-голям интерес към новите правила има Германия, която стартира програма за замяна на ядрената енергия със зелена. Въпреки ограниченията се очаква във Федералната република делът на тока от ВЕИ да продължи да се увеличава, тъй като заради технологични подобрения цената му става все по-ниска. В Германия делът на електричеството от въздух, слънце и биомаса вече е 25% от общото енергийно производство и се очаква да достигне 40-45% до 2025 г.

България вече е преизпълнила плана за дела на зеления ток в общото енергийно потребление, който страната ни трябва да достигне през 2020 г., показват данните на европейското статистическо бюро Евростат. Според тях към 2012 г. у нас делът на електроенергията от възобновяеми източници (ВЕИ) е 16,3 процента от общите доставки, докато заложената цел пред страната е да имаме 16% през 2020 г. 

По дял на зеления ток в общото производство в момента България изпреварва средните нива в Евросъюза. Общо за 28-те държави в общността средният дял на ВЕИ-тата е 14,1 на сто.

Страната ни измисли рестрикции за производителите на зелен ток доста преди Брюксел да се сети за такъв ход. В края на миналата година по предложение на "Атака" парламентът гласува извънредна такса от 20% от приходите на производителите на енергия от ВЕИ.