И днешното заседание на парламента се провали заради липса на кворум. Вероятно точно празните депутатски банки ще са основното с което ще запомним 42-ото Народно събрание. Кой е виновникът е ясно - той е политическият опонент!

"БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа. Видно е, че без „Атака” този парламент не съществува", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като стана ясно, че заседание няма да има.

Националистите от "Атака" изобщо не дойдоха в парламента, а ГЕРБ не се регистрираха. Според парламентарната мълва националистите се сърдят заради съдебното дело срещу водача си Волен Сидеров.

В кулоарите Борисов доразви тезата си:

„Те или трябва да обявят, че имат тройна коалиция, или трябва незабавно да разпуснат парламента, защото той не работи. Шмекерските номера на Мишо Миков и на депутатите от БСП и ДПС няма да минат. Когато видяха, че цялата партия ГЕРБ е там, за да стане нисък кворумът при поименното гласуване и регистриране, БСП и ДПС излязоха, за да си направят нисък кворум. Тогава излязохме и ние. Следователно правилният въпрос е защо БСП и ДПС бойкотираха желанието на ГЕРБ да работи в парламента”.

После лидерът на ГЕРБ обяви, че е готов на компромис и че депутатите му ще влязат в залата, ако и "Атака" дойде на работа. Обвръзката искрено разяри зам.-председателката на парламента Мая Манолова:

"Това не е детската градина - ако този е там, аз няма да дойда, ако него го няма, аз съм там. Това е несериозно поведение".

Съпартиецът й Петър Мутафчиев също хвърли вината за проваленото заседание на партията на Бойко Борисов.

Всъщност проблемът с кворума се появява заради Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В него спорове има по много текстове и на практика всеки глас може да наклони везните в различна посока. На заседанията на парламентарната регионална комисия депутатите от Атака често гласуваха заедно с ГЕРБ по някои проблемни текстове.