Главният прокурор Сотир Цацаров направи натъртващ намек, че обвиненията за неправомерното използване на правителствения Авиоотряд 28 като такси, може да се разпрострат не само върху бившия началник на звеното, но и върху поръчителя на полетите - Бойко Борисов.

В началото на месеца държавното обвинение подведе под отговорност Пенчо Пенчев, който ръководеше правителствената авиослужба в мандата на ГЕРБ. Според прокуратурата Пенчев е извършил "длъжностно престъпление за това, че за времето от 26 ноември 2009 г. до 17 юни 2013 г. е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица", които са извън определените по закон ползватели на услугите на авиоотряда, т.е премиер, президент, председател на Народното събрание и др. "От действията на обвиняемия Пенчев са настъпили немаловажни вредни последици за Авиоотряда", посочиха още от там. 

Става въпрос за десетки случаи, в които самолетите на властта са били използвани за частни нужди. Всички полети са били осъществени със съгласието на министър-председателя, както е по регламент. В миналото правителство Министерският съвет бе принципал на Авиоотряд 28 (сега отново е транспортното ведомство, б.а). Или полетите, частни или не, са получавали зелена светлина от Бойко Борисов.

Сред тези полети са вече печално известните с превозването на отборите от аматьорската лига "Чавдар" (Етрополе) и "Витоша" (Бистрица) за приятелски двубой във Варна, разходката до Кормисош на клиенти на адвокатското дружество "Батков и сие" и др.

Днес обаче Цацаров даде да се разбере, че не само изпълнителят Пенчев може да се сдобие с обвинение, но и поръчителят Борисов. Както и че разследването може да се разпростре и върху полетите, осъществявани с машините на военовъздушните сили. За тях се знае, че Борисов често е използвал самолетите на ВВС за да отскача до различни дестинации.

"Знаете, че към конструкцията на извършителя може да се търси и конструкцията на подбудителя или на друга форма на съучастие. Не забравяйте, че има и още едни полети – на военните. Те докъде стигнаха? Ами до решение, което ще е много близко до това на авиоотряда", даде заявка Цацаров и уточни: 

"Разбира се, че Борисов е важна фигура по това дело. Работи се по линия на това не само кой е нарушавал действащите регламенти, но и кой е изисквал такова нарушение.. За да използваш такси и да не го платиш, първо трябва да го поръчаш. То няма да дойде само".

"Всичко, което е правено е в рамките на закона", коментира изказването на Цацаров пред Клуб Z Борисов. На въпрос готов ли е сам да даде депутатския си имунитет, ако главният прокурор му го поиска, пък отвърна лаконично: "Разбира се".