Наблюдателни художествени критици хванаха бившия американски президент Джордж У. Буш в издънка - 24-те маслени портрета на световни лидери, които Младши тържествено представи на откритата си на 7 април изложба в Далас, са прерисувани от снимки в Google Image, разкри британският вестник The Guardiane.

Изглежда, че създавайки тези портрети, Буш е дръпнал от мрежата първите му попаднали фотографии и просто ги е прерисувал като прохождащ в изкуството третокласник, намеква изданието. Критикът Грег Алън пък пише за този "художествен подход" в своя блог, отбелязвайки, че повечето портрети са прерисувани от снимки в официалните статии на личностите в Уикипедия. Тоест, портретите на Владимир Путин, Ангела Меркел, Тони Блеър и пр. са били създадени не без помощта на "машината" Google.

Явно той (Буш) дори не си е направил труда да разгледа огромния архив на професионалните фотографи, следвали световните лидери години наред. Вместо това той просто ги е "гуглил", обобщава критикът.

"Поразителното сходство на портретите и фотографиите от Google подсказва, че Буш не е направил много повече от едно очертаване на контурите на лицата на почтените лидери и след това ги е понамазал с боя", прави извод британският вестник. Ние ще добавим, че експрезидентът все пак се е постарал и да промени фона зад главите.

Напомняме, че Буш-младши откри изложбата си преди седмица, за нея шумно се говореше по телевизии, вестници и сайтове и първоначалното впечатление за нея беше доста позитивно. Но, както се знае, никога не е късно да станеш за резил. Не се очаква Джордж Буш да отрича очевидното, както и не се очакваше създателите на предизборния клип на Реформаторския блок у нас да си признаят, че са се опитали да пробутат за свое нещо чуждо.