Депутатът Делян Пеевски все повече се приближава към Европарламента.

След като номинациите за него от структурите на ДПС в страната започнаха да никнат като гъби, рамо днес му удариха и партийните другари в българския парламент. Но не само съпартийците, а и тези от ГЕРБ, които напоследък гласуват синхронно с движението по въпросите на Изборния кодекс.

На днешното заседание на правната комисия народните избраници обсъждаха да променят бюлетината по предложение на ДПС. В момента в бюлетината има място, в което трябва да посочим за коя партия да гласуваме като номерът е заграден от квадратче. Вдясно пък, пак в квадратче, е номерът на кандидата, който евентуално бихме предпочели. Или така наречената преференция. Имената, срещу които стои този номер, по кодекс, ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение. 

ДПС обаче спешно вкара ново предложение - номерът на преференцията да е заграден от кръгче и именно то бе прието днес. Мотивът - да не се объркват избирателите.

За истинския мотив обаче си признават дори депутати от движението. И той е, че всъщност никой не иска да има преференция. Те щели да агитират избирателите си да гласуват само за партия, но не и за лица - т.е. да пишат само в квадратчето, но не и в кръгчето.

"Проблемът" с преференцията за евровота е, че отбелязването на предпочитание за даден кандидат, може да доведе до разместване на партийната листа. Прагът за това е само 5%. Следователно, ако гласоподавателите масово предпочетат да не отбелязват определен кандидат от листата, то няма да има размествания и тя ще си остане във вида, в който партията я е подредила.

Очакванията са Делян Пеевски да е втори или трети в листата на движението.

"Опасността" от разместване на листата съществува само при изборите за Европейски парламент. Случайно или не, преференцията на вота за национален парламент на практика не съществува. Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ предложи при окончателното гласуване на Изборния кодекс такова изменение, което да бетонира водача на листата - че гласовете без преференция за конкретен кандидат, ще се броят автоматично за първия. И това предложение мина с мълчаливото съгласие на колегите му от ГЕРБ.

Днешното решение на комисията обаче създава казус. ЦИК вече утвърди образците на изборните книжа в законовите срокове и може да ги променя, само ако се установи непълнота или техническа грешка в рамките на 5 дни от установяването й. Каквато в случая няма.