Единият от българите, които са в унгарски арест заради камиона-ковчег с бежанци, е Методи Г. (29) г. от Лом. Днес Нова тв показа, че той е от едното ромско гето в града - кв. "Хумата".

Според негови близки официално той казвал, че внася автомобили от Запада и за последно знаели, че е в Италия. Роднините на Методи твърдят, че някой "го е замешал" в схемата.

Жената на рома - Вела, каза, че не се е прибирал от май, но тя не знае защо. Близките му обаче са категорични хем, че е невинен, хем че се е захванал с мръсния бизнес "поради криза на пари".

Вчера "Шпигел" разпространи информация за задържаните наши граждани. Оказа се, че Методи Г. е с богато криминално досие в Германия. Той е бил обявяван за издирване, включително и заради трафик на хора. 

Само преди седмици - в края на юли, той успял да избяга, след като шофиран от него бус "Ситроен" бил спрян край гр. Хенгенсберг, натъпкан с 38 афганистанци. В схемата пак била замесена и Унгария, защото временните номера на буса били от там. Методи Г. обаче бил издаден от регистрацията, която била на негово име.

През 2009 г. той е заподозрян като автор на въоръжен грабеж в гр. Бохум. Тогва следствието срещу него била замразено, защото не е открит постоянният му адрес.

Бил е залавян и да шофира без книжка в Бавария и досега не си е платил глобата, съобщава още "Шпигел".

Другите двама българи в ареста са Цветан (32 г.) и Касим (50 г.).