Любен Обретенов

Новините на турски по обществените медии винаги са били удобен повод за политици от различни партии да провокират в своя полза определени обществени настроения. От няколко дни насам тази вечна тема за обществото ни се разгоря с нова сила, когато стана ясно, че БНР иска да прави програма на турски език, която да се излъчва в Кърджали. Типично по български, в навечерието на предстоящи избори.

Както обикновено въпросът с правата на малцинствата, който би трябвало отдавна да е изяснен, се оказа изключително сложен и предизвика сериозна полемика на различни нива. Членовете на СЕМ например са на различно мнение по повод искането на БНР за даване на лиценз на радио в Кърджали, което да излъчва и програма на турски език.

Шефът на регулатора Георги Лозанов поясни пред Клуб Z, че от ръководството на БНР искат нов лиценз заради програмата, която ще се излъчва на български. Идеята е в Кърджали 3 часа да има програма на официалния език, която да е посветена на местните проблеми и три часа на турски, а през останалите 18 часа да върви  "Хоризонт"

Според Лозанов, основната причина засега СЕМ да не дава лиценз е, че програмата на български език е "семпло разработена". Той поясни, че тази на турски формално вече има лиценз и досега се е излъчвала от Радио "България".

Шефът на СЕМ все пак призна, че в новата програма на турски има някои различни елементи - турски фолклор, религиозна тематика, каквито по Радио "България" досега не е имало. Според него няма никакъв проблем да има религиозна тематика в подобна програма, защото в БНР има достатъчно специалисти, които могат да контролират евентуално проповядване на крайни идеи.

На съвсем различно мнение обаче е членът на СЕМ Мария Стоянова.

"Радио "България" на турски език прави програма, която е Радио "България" на български език, просто я превеждат. Радио "България" излъчва 30 минути. По лиценз трябва да излъчват 3 по 30 минути", обясни Стоянова пред Клуб Z.

Тя представи и част от искането на БНР за лиценз на радиото в Кърджали. Отделни части от това искане вече са били четени публично на заседанието на СЕМ по темата преди дни:

Програмна схема на новините и предаванията на турски език

Понеделник до петък:

- от 6 до 7 ч - програма на турски език и едночасов тематичен концерт с местен турски фолклор. "В Радио България такъв концерт няма", поясни Стоянова.

- от 8 до 9 ч - емисия новини на турски език, която включва преглед на печата: български вестници, преведени на турски. Акценти от предишния ден и предстоящи. Турска фолкорна музика.

- от 15 до 16 ч - програма на турски език, емисия новини и предаване на живо. "Радио България не излъчва на живо", каза Стоянова. 

В часовия пояс от 15 до 16 ч има заложени различни идеи за всеки ден от седмицата. В понеделник се предвижда 10-минутен обеден осведомителен бюлетин; преглед на по-важните събития от деня и седмицата; информация от регионалните ни кореспонденти - "На какъв език, очевидно на турски", коментира Стоянова; преглед на пощата; директни включвания на слушатели от цялата страна и изпълнения на поздрави до близки и роднини по различни поводи.

Във вторник - бюлетин, селскостопански вести, директни включвания на слушатели от цялата страна и поздрави.

В сряда - 10 минути бюлетин, материали, свързани с дома и семейството, традициите, здравеопазването; директни включвания на слушатели от цялата страна и т.н.

В четвъртък - 10 минути бюлетин, проблеми на общините, поставени от слушателите, кореспонденция от региоанлни кореспонденти, директни включвания на слушатели от цялата страна и т.н.

Петък - 10 минути бюлетин; програма, подготвена по религиозни въпроси на слушатели; директни включвания на слушатели от цялата страна и т.н.

"Това регионална програма ли е? Незначителен нонсенс. Ако ще са на турски музиките, кои ще са? Разполагаме ли с тях? Ако някой иска да поздрави някого с еди-коя си сура от корана, какво правим? Как разбрахме, че тези хора искат да слушат точно това в тия часове? Трябва да е имало проучване, анализ на аудиторията. Такива няма. В документите има единствено и само демография", пита Стоянова.

И заявява категорично:

"Аз нямам нищо против, напротив, смятам че е необходимо ние да произвеждаме българско съдържание на турски език. Подчертавам - българско съдържание. Това, което ми предлага БНР, се разминава с моите очаквания. Ако целта е да е регионална програма, това с турските концерти е деструктивно. Не виждам каква интеграция постигаме с това. Не ми е работа да казвам на радиото какво да прави, но мисля, че би било добре да обърне внимание на някакви предавания от типа на български език за турци. 10 минути курсове. Може да се направи нещо образователно, разяснително за деца".

Стоянова прогнозира, че в този състав на СЕМ искането за лиценз най-вероятно ще мине в този му вид. Единственият, който евентулно би я подкрепил, е Иво Атанасов. Но дори така съотношението "за-против" е 3 към 2.

"Много е важно да обясним къде е проблемът. Проблемът не е в това, че радиото ще прави програма на турски език. Проблемът е, че тази програма се прави необмислено, прибързано, неаргументирано. Големият проблем е, че на гърба на тези хора там този път общественото радио прави това. И в СЕМ моите колеги очевидно подкрепят това", заяви Стоянова.

Шефът на радиото Радослав Янкулов отказа да коментар пред Клуб Z с обяснението, че е в отпуска и поиска да говори другата седмица. Пред Би Ти Ви вчера Янкулов обясни, че турската редакция на БНР от 30 години излъчва програми на турски език, които досега са разпространявани на средни вълни, а сега просто предаванията ще бъдат прехвърлени на УКВ. Освен това поисканата лицензия от БНР е за регионално радио Кърджали, като сигналът нямало как технологично да бъде спрян и достигал и до 7 села от област Хасково и 5 от област Смолян.

Днес пред Би Ти Ви бившият шеф на радиото Валери Тодоров заяви, че е нелепо пренасочването на програмата на Радио "България" за предаване, което има за цел да се занимава с местни проблеми. И поясни, че тази програма е неподходяща, защото като тип е национална. Тодоров изтъкна и това, че изборът на време за повдигането на темата е по-скоро политически.

Последното твърдение се доказа още преди дни, когато от ВМРО възроптаха по принцип срещу идеята за програма на турски в Кърджали. Пред Нова тв вчера лидерът на воеводите Красимир Каракачанов свърза тази програма с факта, че Турция от години се опитва да засили своите политически позиции у нас. И бе категоричен, че шефът на БНР прави "политически плонж пред една политическа сила". Каракачанов допълни, че "плонжът" не е пред ВМРО, защото радиото не инициира програма на български в Скопие.

На въпрос на Клуб Z защо шефът на радиото не прави плонж пред ВМРО, при положение че воеводите формално са част от управляващото мнозинство, а пред ДПС, което формално е в опозиция, Каракачанов отговори:

"Явно ДПС не е съвсем в опозиция".

Развитието на сагата тепърва предстои на следващото заседание на СЕМ. Каквото и да е то обаче, едно е ясно: за пореден път един принципен въпрос, като този за правата на малцинствата, се използва конюнктурно за лични цели, както и в услуга на политически интереси.

Съвсем сигурно е, че цялата история идва дюшеш на актива на ДПС в навечерието на местните избори, който за пореден път ще използва подобен казус за консолидиране на електората. А моделът #кой (на турски #kim) за пореден път ще получи своите 500 000 гарантирани гласа.