НИЯ КАРАДЖОВА

Близо 13 000 деца, родени през 2008 година, не са записани в първи клас. По данни на министерството на образованието към първи август тази година записаните първолаци са 65 000. По принцип записването тече до 15 септември, но родителите почти никога не чакат първия учебен ден, за да изберат училище на детето си.

В същото време обаче по данни на Националния статистически институт живородените през 2008 година деца са 77 712. Предполага се, че по-голямата част от тях са заминали на гурбет с родителите си, още преди да навършат възраст за училище.  В столицата записаните първокласници са 11 100, а родените през 2008 година – 14 381, тоест губят се към 3000 софийски деца. Най-малко пък са първокласниците във Видин – в целия регион записаните в училище седемгодишни са колкото три големи софийски училища, или 678. От години приемът на първолаци във Видинско е най-малък в цялата страна, като част от децата дори и след записване не посещават училището, защото пътуват на гурбет.

Най-голямото училище в столицата е 119-то (в кв. Изток), като неговият прием тази година е на 195 деца. За да бъдат побрани всички те, се наложило директорът да се откаже от кабинета си и той да бъде превърнат в класна стая, разказа самият директор Диян Саматов. В класна стая са превърнати също лекарският кабинет и училищната радиоточка, като училищният доктор се пренесъл в друго помещение.