Десните демократични коалиции в България са оцелявали толкова дълго и дотолкова, доколкото са били споени от общи ценности и политически принципи, от които никой техен член не може да отстъпи публично без да изгуби уважението и подкрепата на своите поддръжници. Разпадът на СДС преди много години, както и поредицата по-малки разпади вдясно по-късно бяха усилено мотивирани с идеологически причини и обяснения, дори - и най-често - доста примитивни: еди кой си е предател, другият съглашенец, третият - таен комунистически агент и т. н.  

В българската партизанска политическа култура, където основната ориентация откровено е келепирът, демократичната общност, произлязла от СДС запази за повече от две десетилетия идейните и ценностни основания за сътрудничество между нарастващия брой партии, крилца и перца на "дясното" в България. Запази ги дори с цената на твърдоглав радикализъм и махленско скандалене между довчерашни партньори, които до обед са се целували, а следобед са се заплюли...

Реформаторският блок е първата коалиция - наследник на старото "дясно", която отчетливо изгуби каквото и да е общо ценностно и идейно лице. Някои от членовете на РБ продължават да проектират принципни позиции - в икономиката, в съдебната реформа, в необходимия ремонт на институциите и в основните политики в страната. Повечето обаче са откровени келепирджии до степен, че им го пише на физиономиите - колкото и високопарно да се опитват да гримасничат, имитирайки "принципни" позиции. Има и откровени пердета, които даже не си дават труда да прикрият средния пръст, който са насочили към електората. Един от тях вчера даже ни се поскара в качеството си на министър, че не ценим значителното намаление на цените на течните горива, които монополистът в тази област благородно е допуснал. Гьонсурат - какво да го правиш ... "реформатор".

РБ не може да оцелее като значим - пък дори и малък политически играч, без да се опита да възстанови някаква видимост на единство върху принципна основа. Нека реформаторските кокетки пак да ухажват върха на ГЕРБ. Нека закупените за жълти стотинки "реформатори" - наследници на славната синя идея да продължават да подмиват силните на деня. Нека малките, но жизнени задкулисия зад лицата на реформаторските партии да продължават да си подхвърлят динени кори...

Който иска да прави политика от името на все по-малката, но упорита във възгледите си градска средна класа в България трябва усърдно да изобразява определена принципност и устойчивост в преследването на ценности и цели. Това в РБ като цяло ще се случи трудно - ако изобщо е възможно. Възможно е, но трябва да бъдат прогонени ибрикчиите на този и на онзи. А пък то тогава ... абе трудна работа...Работа за упорити хора с железни нерви - и наистина служещи не само, но И на принципи.

Мнението на Огнян Минчев е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.