Предвидена е директна връзка от магистрала "Струма" към Рилския манастир, съобщи пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) след публикация на в. "Труд", че отсечката между Дупница и Благоевград, чието завършване трябва да приключи до 20 октомври, няма да има пряк излаз към Рилския манастир.

Връзката с пътя за Рилския манастир и лот 2 от АМ „Струма“ ще става чрез два пътни възела - "Кочериново" и "Бобошево", съобщават от АПИ.

Пътният възел "Кочериново" ще осигурява директната връзка с път III-107 за Рилския манастир и на жителите на общините Кочериново и Рила до трасето на АМ "Струма", уточняват от ведомството. И в момента пътуващите свиват оттам, за да стигнат до атракцията.

Освен горния пътен възел, ще по трасето на участъка от Дупница до Благоевград ще има още три отклонения.

Пътен възел "Дупница-юг“, който осигурява връзката с път II-62 "Кюстендил – Дупница" и достъпа на жителите на община Дупница, Кюстендил и Бобов дол до автомагистралата.

Пътен възел "Бобошево" – връзка с път III-104 "Бобошево – Четирци". Този пътен възел осигурява връзката на жителите на община Бобошево до трасето на лот 2, като през него също ще може да се стигне до Рилския манастир.

Пътен възел "Благоевград" – връзка с път III-106 "Благоевград – ГКПП Станке Лисичково" и на жителите на община Благоевград с магистралата. Това съоръжение ще служи и като етапна връзка с път Е-79 преди изграждането на лот 3 от АМ „Струма“.

През пролетта начин се оказа, че при магистрала "Марица" е забравена връзка с магистрала "Тракия", като идващите от Свиленград, трябва да пътуват десетина километра до пътен възел "Оризово" и там да обърнат, ако искат да стигнат до Стара Загора и Бургас. В последствие АПИ обяви поръчка за изграждане на нов пътен възел.