Симона Русева

БЕРЛИН –

“Ако вземам нови кредити, се питам дали бих могъл да се издължа. Това е разумната позиция. И ако не го вярвам, не вземам кредит. Аз не вярвам, че третият помощен пакет ще задейства. И съм сигурен, че никой не го вярва, дори Волфганг Шойбле (финансовият министър на ФРГ) и Кристин Лагард (шефката на МВФ).”

Откровението е на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис в интервю за в. “Ди Велт”. Така той дръзна да изрече една истина – Гърция никога няма да е в състояние да покрие задълженията си по кредитите, включително по приетия наскоро трети пакет, възлизащ на 86 милиарда евро.

Запитан дали ще се влее в редиците на новата партия “Народно единство”, основана миналата седмица от 25 крайно леви депутати, отцепили се от СИРИЗА, Варуфакис отговаря:

“Нас ни свързват много общи неща и симпатии. Аз ги обичам и вярвам, че и те ме обичат. Мисля обаче, че от гледна точка на политически позиции ние сме твърде далеч един от друг. Не би била разумна комбинация.”

Най-голямото различие между него и новата политическа формация се отнасяло до оставането на Гърция в еврото.

“За тях връщането към драхмата е въпрос на идеология. Те са социалисти и в това отношение им симпатизирам. Драхмата обаче вече я имахме и тогава Гърция пак не беше социалистическа страна. Според мен е по-добре да останем в еврото, дори и не на всяка цена. Със сигурност обаче не съм за това, на всяка цена да се върнем към драхмата. Валутите не са самоцел”, изрича Варуфакис.

Така той за пръв път заявява категорично, че няма да встъпва в “Народно единство”. Партийното ръководство не криеше надеждите си, че Варуфакис може да се превърне в мотор и емблема на формацията и така да привлече много гласове на предсрочните парламентарни избори на 20 септември. 

Варуфакис се обяви срещу политиката на затягане на коланите, налагана според него от кредиторите и на 6 юли сам подаде оставка като министър в правителството на Ципрас. Това му донесе доста популярност и симпатии.

Запитан дали би участвал в един нов кабинет на Ципрас при победа на СИРИЗА на предстоящите избори, Варуфакис отговаря:

“Никога не бива да казваш никога. На лична основа аз все още поддържам добри отношения с Алексис и с други от СИРИЗА. Дали бих се включил в едно ново правителство, то това зависи от един прост критерий – дали съм съгласен с тяхната икономическа политика.”

Това се отнасяло предимно до новите кредити от 86 милиарда евро по третия спасителен пакет. Варуфакис категорично не вярвал, че Гърция ще е в състояние да ги върне. Поради тази основна причина той не би приел да е част от едно правителство, което поема ангажименти с ясното съзнание, че няма да може да ги изпълни.