Ако пътник на севернокорейската национална авиокомпания Air Koryo пренебрегне правилото, че снимките на борда на самолетите ѝ са забранени, стюардесата може да отнеме фотоапарата и да изтриете снимките. Ако пък намачка вестник, в който е публикуван образът на водача Ким Чен Ун, ще има много, ама наистина много строго мъмрене, че ако и не нещо по-лошо.

Това са някои от многото странности, които могат да ви помогнат да си обясните защо севернокорейската авиокомпания се отличава от всички останали. Вече за четири поредни тя неизменно печели приза за най-лошия въздушен превозвач в целия свят, съобщава АП.

Air Koryo е единствената, която печели само една звезда в ранглистата на базираната във Великобритания консултантска агенция Skytrax. Повече от 180 авиокомпании са включени в системата за класиране като оценките са  от една до пет звезди. Тази рейтингова система се смята за точна и меродавна за стандартите на авиокомпаниите.

Някои експерти и редовни пасажери на Air Koryo не са съгласни с определението "най-лошата в света". Според тях авиокомпанията е определено уникална с порядките на борда, но иначе била доста надеждна. Рейтингите Skytrax обаче не са фокусирани върху безопасността, а върху качеството на услугата.

"Това е малко на майтап, всъщност. Те очевидно не са най-лошият въздушен превозвач", каза Саймън Кокеръл от базирана в Пекин туристическа агенция, която често ползва услугите на севернокорейската компания.

Иначе по време на полет забавленията на борда на Air Koryo обикновено е ограничени до популярната в страната женска група "Морабонг", чийто репертоар е изключително от патриотични оди във възхвала на лидера. 

Флотилията на Air Koryo е от едва четири самолета, които се използват за международни полети. Но затова пък са съвсем нови - закупени са през 2008 г. 

И ако севернокорейската компания е класирана категорично на последното място по качество на услугите с една единствена звезда, е интересно да видим кои други авиокомпании са най-близо до нея. Данните на Skytrax по този въпрос ни връщат на родна почва.

Класацията на Skytrax за авиокомпаниите с лошо качество. 

В списъка на рейтинговата организация родната "България ер" е оценена с твърде ниските две звезди. Успокоителното в случая е, че същата оценка получават още 21 авиокомпании по света. Сред тях са бахамските, бангладешките авиолинии, както и авиопревозвач от Судан. Все пак в същата група попадат и превозвачи, които са Европа - например италианската "Ал Италия". Нискотарифната "Райънеър" и "Росия еърлайс" също са с две звезди.

В обясненията на Skytrax за категоризираните с две звезди авиокомпании се казва, че те предлагат лошо качество на обслужване.

На противоположния полюс - сред петзвездните въздушни превозвачи, попадат само компании от Азия. Номер едно в света е японската "Ол Нипон еърлайнс". Същата оценка обаче е дадена на катарските и сингапурските авиолинии и на няколко други авиофирми.

Списъкът на отличниците.