Трима ще се борят за поста директор на Софийска филхармония. До конкурс са допуснати Светлина Терзиева, Владимир Джамбазов и Ивайло Христов. Временно изпълняващият длъжността директор на оркестъра Виктор Стоянов не е подал документи за поста.

Битката за Филхармонията е между цигуларка, валдхорнист и тромбонист. И тримата са част от оркестъра.

Валдхорнистът Владимир Джабмазов е известен в театралните среди, защото пише често музика за спектакли. Популярен е и сред слушателите на „Хоризонт“ като водещ на предаването „Вива ла музика“, което върви в събота от 19 ч. Джамбазов е търсен композитор и аранжор, негови са например аранжиментите за концертите на Рут Колева. Печелил е два пъти конкурса за българско музикално произведение „7/8“.

Цигуларката Светлина Терзиева в момента заема длъжността мениджър „Управление на творческата дейност“ във Филхармонията. Преди това е била шеф на проектите на Максим Ешкенази „Фортисимо“. Музикантка е в състава на управляваната от нея институция. Името й бе посочено от диригента Любка Биаджони като причина да напусне Софийска филхармония.

Тромбонистът Ивайло Христов е двигател на детския музикален проект „Майка ми, гъската“, който подобно на „Фортисимо“ правеше образователни концерти.

Музикантите в Софийска филхармония в момента са разделени на две – едните искат да ги управлява Джамбазов, останалите – Терзиева. От Министерството на културата все още не са определили датата, на която ще се проведе интервюто с претендентите.

Недопуснати до конкурса са Розалина Касабова и Мариела Павлова.

 

Източник Площад Славейков