БЕРЛИН – Според Владимир Путин люлката на руската духовност се намира на високия бряг на река Днепър. Това е Киев с храмовете с позлатени куполи. Какви ти санкции, наложени на Русия от Запада заради Украйна? Каква ти икономическа криза или срив на рублата? Без Киев Русия не се чувства империя.

Тази теза излага Михаел Щюрмер в свой анализ във в. “Ди Велт”.

“Войните изваждат неща на бял свята, които иначе за дълго остават скрити. В Украйна е спорно дали новият войнстващ патриотизъм е получил тласък чрез движението “Майдан” или по-скоро това се дължи на воденето на руска хибридна война в източните части на страната. Ясно е едно – Западът опасно подценява ключовата роля на Украйна за равновесието в източната част на Централна Европа, докато руският президент Владимир Путин залага на една продължителна игра”, посочва Щюрмер.

Досега Украйна най-малко е била питана как тя оценява обстановката. Според автора яснота хвърля последното проучване, направено от Европейския съвет по международни отношения, който се финансира частно и е независим.

Във въпросното изследване са участвали десет украински анализатори, познаващи обстановката отвътре. Те описват как войната променя Украйна, какво е разположението на историческите сили и антисили и каква роля играе Русия. С действията и задкулисните си тактики тя е съживила, политизирала и военизирала отколешни противоречия между Украйна и Русия и така сама си е навредила.

Донбас, промишленост, Севастопол – все маловажни неща

“Идеологически Русия излиза извън рамките на Донбас и Крим. Русия не се нуждае от индустрията в Донбас, а Севастопол, военното ядро на Крим, и без това след разпада на Съветския съюз беше даден под аренда на Русия срещу 100 милиона долара годишно. Значи трябва да има други причини и който не иска да предостави играта на руския президент, той трябва да  търси тези причини. Най-вероятната е и най-дръзката”, пише авторът.

Той смята, че най-вероятна причина за сегашното поведение на Кремъл е постсъветската необходимост от духовна стабилизация чрез симбиоза на властта в Кремъл с православието. Ето защо Москва не се нуждае от Донбас. А и както се изрази самият Путин, самообявилите се републики Донецк и Луганск не са решаващи, те просто са междинни цели.

“Има само една цел, която си струва намесата (в Украйна – б.р.). Това е люлката на руската духовност и централен елемент на руското пространство на високия бряг на река Днепър – сияещият Киев с неговите златни куполи. Какво тук значат санкции, спад на курса на рублата и икономическа криза? Без Украйна Русия ще е винаги само един имперски фрагмент, а с Украйна – отново империя. Осъзнава ли го Западът и разполага ли с нерви, средства и кураж?”, заключава Михаел Щюрмер без да довърши изречението: “...за да се противопостави на амбициите на Владимир Путин да подчини Украйна.”