Китайската армия ще бъде свита до едва два милиона бойци. Това стана ясно след като китайският вожд Си Цзинпин обяви, че армията ще бъде съкратена с 300 000 войници. Естествено тя пак остава най-голямата по численост в света.

Президентът държа голяма реч по време на парада за 70 годишнината от освобождаването на Китай от Япония. На военното шоу на площад "Тянанмън" присъстваха редица световни лидери, от които най-значими бяха руският президент Путин и венецуелският му колега Мадуро, както и шефът на ООН Бан Ки Мун.

Путин и Си бяха един до друг на парада.

"Ние китайците обичаме мира и независимо колко мощен ще стане Китай, ние никога няма да се стремим към световна хегемония или да нараним и причиним страдание на други народи, обеща Си. Войната като Дамоклев меч все още виси над човечеството и сме длъжни да предотвратим това, добави той в емоционалната реч. Цзинпин напомни, че по време на Втората световна война Китай е загубил 35 милиона души.

На военния парад участваха около 12 хиляди бойци. Имаше и чужди гвардейци - предимно от бившите съветски републики, Куба, Вануато, Сърбия и други. Руският отряд беше от 154-ти Преображенски полк.

Повече от 500 бойни машини и техника, сред които модерни танкове и балистични ракети, преминаха пред трибуната с гостите, а в небето над площада прелетяха над 200 самолета.

Тържествата завършиха с пускането на хиляди гълъби в небето, както и разноцветни балони.