"Стари практики от времето на Тодор Живков".

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Клуб Z информацията, че бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев ще бъде назначен за консул в Солун.

При управлението на Тодор Живков беше честа практика провалени кадри да се отстраняват елегантно, като се назначават на други постове, често в чужбина. Обичайното обяснение за освобождаването им бе "поради преминаване на друга отговорна длъжност".

Кънев заяви, че Реформаторският блок няма да остави без реакция подобно назначение. Негови съпартийци бяха доста гневни в кулоарите на парламента. Някои дори се заканиха лично да поискат оставката на външния минситър Даниел Митов ако Писанчев бъде назначен.

Писанчев стана шеф на ДАНС по времето на правителството на Пламен Орешарски след оттеглянето на Делян Пеевски от поста. Той напусна поста, след като премиер стана Бойко Борисов. Освобождаването на Писанчев обаче не стана лесно и дори имаше голяма вероятност той да запази поста си и при настоящото правителство. Тази вероятност бе една от причините за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.

Към Писанчев имаше сериозни критики за работата на агенцията по време на фалита на КТБ. Самият Писанчев призна за подобни пропуски.