Плажът на курортното село Лозенец вече е отворен, но по време на проверките, довели до неговото затваряне на 19 август, пробите на водата са показали доста сериозно количество на бактерии, показва справка на сайта на Регионална здравна инспекция - Бургас (виж графиката).

Например, при проба, взета пред Спасителен пост №1 на 21 август, са установени 7101 чревни ентерококи в 100 куб см вода, както и 34 659 бактерии Ешерихия коли. Нормата за чревните ентерококи е 200 бр., а за Ешерихия коли - 500. Установените количества са съответно 35,5 пъти и 69 пъти по-високи от граничните стойности за съответните бактерии.

От справката се вижда, че доста преди затварянето на плажа е засечена висока концентрация на бактерии. Но понеже получаването на готовите резултати отнема няколко дни, затова и плажът е бил затворен по-късно.

Последните показани на сайта на здравната инспекция проби датират от 21 август, когато е отчетено и рекордното замразяване. Гигантското замърсяване е само пред първия спасителен пост, който е в близост до т.нар. рекичка, откъдето влизат замърсените води.

От вчера забраната за къпане в целия район на плажа е отменена, след като взетите на 28 и 31 август проби са показали, че водата е в санитарно-хигиенните норми.