Симона Русева

БЕРЛИН –

“Толерантност не означава беззаконие. Който иска да живее в Германия, трябва да знае, че правилата и редът задължително се спазват”, заяви днес Ангела Меркел.

Канцлерката посети проблемния квартал “Максло” на Дуисбург, където са се заселили 18 000 български и румънски граждани, предимно от ромското малцинство.

Меркел пристигна в Дуисбург заради тежкото положение там с имигрантите ни. На срещата с канцлерката в зала на хотел “Монтан” присъстваха около 60 поканени - предимно германски граждани и общинари, за да изложат проблемите си и да предложат изход от положението.

Диалогът премина под лозунга “Да живеш добре в Германия. Кое е важно за нас”. Той тече от април т. г., такива срещи Меркел досега имаше в проблемни квартали на Берлин и Хамбург.

“В държави, като България, няма гражданска война, това са сигурни страни. Ние не трябва да подхранваме напразни надежди сред хора, които не са преследвани”, заяви Меркел и подчерта, че е в контакт с българските и с румънските власти.

Присъствали на срещата граждани се оплакаха, че нямат миг покой. Безработните роми по цял ден са на улицата, просят и вдигат скандали. Те не изпращат децата си на училище, а ги принуждават да молят милостиня. След 22 часа започват скандали и разправии или слушане на музика на високи децибели и това цяла нощ. По 20-30 души са натъпкани в едно жилище, а боклук се изхвърля през прозорци и балкони.

Меркел посъветва гражданите да се обръщат към полицията, а що се отнася за малолетните просяци – към Службата за младежта, тъй като децата нямат вина. Нейните сътрудници имат право да отнемат деца от безсъвестни родители, да ги дават в приемни семейства или да ги настаняват в общежития.

Жена попита защо на днешната среща с Меркел не са поканени представители на българите и румънците. В мнозинството си те били жертви на трафиканти на хора, на експлоатация от безсъвестни работодатели и на жилищната мафия, която настанявала по няколко семейства в апартамент и така прибирала безсрамно високи наеми.

Имало и специален вид експлоататори. Те взимали по 200 евро, за да попълнят документ, необходим на новодошлите, за да се регистрират.

Тази услуга в Германия е безплатна, а при незнаене на езика се осигурява преводач.

Една от присъстващите сподели, че се нанесла в жилище в кооперация в “Марксло” и се оказало, че е единствената германка. “В началото това беше доста странно. Питаха ме защо живея тук, след като германците живеят другаде, но после научихме един от друг много полезни неща”, сподели жената.

Друг присъстващ на срещата обаче нарече квартала “Марксло” германския “Бронкс”, където дори за полицаите било опасно.

Че нашите и румънски роми предизвиквант проблеми в “Марксло” (и не само там), няма две мнения. Със сигурност обаче трудностите не тръгват от тях. Това е беден квартал на Дуисбург с 43 на сто безработица, хората там живеят от социални помощи. 

Нашите граждани нямат право на такива, ако не са работили поне една година. Ако са били заети за по-кратък период, те имат право на пари за берзработица, но само за 6 месеца. След това се водят като търсещи работа и не им се полага и цент от социалните служби.

Всички, които работят, са добре дошли.