Само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане – това толерира крадците.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Шабла във връзка с това, че днес Софиският градски съд пусна от ареста автокрадеца Ярослав Димитров-Яро. Той стана известен с това как краде кола, докато е под домашен арест, има две европейски заповеди за арест и още куп дела.

Преди седмица казусът предизвика гневните коментари на министър-председателя Бойко Борисов, а днес той заяви:

„Съдебната система е абсолютно независима от нас. Какво да коментираме – че са откраднати две коли от гаража на човека и че само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане?! Защо отнемане, а не кражба? Това, докато не се поправи в закона, а това е в парламента, аз мога по тази тема да се изкажа, че е толериране на крадците”, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Според премиера не се ли промени формулировката и от „противозаконно отнемане” да стане „кражба”, този вид престъпления ще се толерират.

„Аз съм залавял маса крадци в кариерата си, които са ми казвали: „Влязох, защото валеше дъжд и да не ме намокри”. Защо е направено така преди 20 години - не е ли за да се толерира този вид кражба?”, попита Борисов и заяви, че парламентът трябва да си постави за задача да промени това.

Всъщност справка в Наказателния кодекс показва малко по-различна картина. Никой не е отменял членовете за кражба - от 194 до 197: "Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои.." и т.н.

Решението дали да се работи по тези членове или по далеч по-лекия чл. 346, е изцяло на разследващия орган, който обикновено не може да докаже "своене", казаха експерти.

"Който противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без негово съгласие с намерение да го ползува...", започва чл. 346. Т.е. - при него хипотезата е, че ще се повози. Този член е към далеч по леката глава 11 на НК - "Общоопасни престъпления" към престъпленията по транспорта и съобщенията.

"Самият факт, че после дълго не можеш да откриеш откраднатата кола, показва дали само я е взел да се повози", каза експерт пред Клуб Z.

204 милиона лева поискаха МВР и "Гранична полиция" за охраната на границите ни до края на годината, каза още министър-председателят в Шабла.

"Това са огромни пари, всеки ден се командироват хора. Нашите граничари изнемогнаха. Затова ние взехме решение, тъй като в тези огромни маси от хора, които преминават границата ни, може да има и такива, които не са добре дошли, малка част от армията да подпомага там, на място граничните полицаи", продължи Борисов.

По думите му е абсолютна спекулация, че някой по границите ни би използвал насилие срещу бежанците. „Военните са там, за да внасят респект, за да внасят сигурност на тези хора и ако дойдат лошите, да могат да реагират."

Борисов обаче коментира, че в момента МВР се задъхва преди всичко заради безумието, което е направило предишното правителство с популисткото вдигането на заплатите в МВР, без да има финансово обезпечение в бюджета за това.

”Това е все едно да поканя колегите на ресторант, да се наядем, да се напием и да кажа на някого: "Ти ще платиш сметката", и да си отида. Това направи Орешарски. Вдигна им заплатите с 200 милиона, без да ги има в бюджета. Ние сега на фона на кризи и всичко останало, което се случва, трябва и тези дупки да попълваме”, заяви премиерът.

„Аз ще ги дам тези пари, защото заедно с всички колеги от правителство работим срещу контрабандата и корупцията, така че с милиони събираме повече. Но не е честно да харчиш и след това друг да ти плаща сметката. Ние от дълга и от фискалния резерв лев не сме похарчили, виждате – 11 милиарда си стоят там. Това, което харчим и което съм обещал на военните, е заради добрата ни работа срещу корупцията и контрабандата."

Премиерът каза още, че е готов веднага да обезпечи ремонтите на изтребителите МИГ-29 със сумата, която се договори между нашия и полския министър на отбраната.