Кирил Йорданов отново ще се кандидатира за кмет на Варна. Това обяви самият той на пресконференция, съобщи "Дарик". Зад номинацията му ще застане коалиция от партии, които тепърва ще се регистрират за изборите. Йорданов отказа да назове кои са те, но уточни, че става въпрос за съществуващи партии.

"Встъпих в четвъртия си мандат с оперативна визия и програма. Прекратих предсрочно мандата си, защото това бяха правилата на честта. Тогава изгубихме и един млад живот. Поех отговорност за чужда вина. През 2013-та г. беше извършен преврат за овладяване на властта във Варна. Подавайки оставка, не изпълних това, за която бях поел отговорност".

Така Йорданов аргументира своето кандидатиране. Самозапалването на Пламен Горанов той окачестви като "непредпазливост и известна степен самонадеяност", опирайки се на изводите на прокуратурата.

Йорданов и издигналата го коалиция ще обявят и листа за общински съветници, както и кандидати за районни кметове. Екскметът определи като фаворит в предстоящата битка действащия кмет Иван Портних, а своите шансове оцени като високи.

Срещата на Кирил Йорданов с медиите се проведе в пълна зала с негови подръжници, някои от които носеха плакати. Един от тях гласеше "Комптентност срещу безхаберието, да изберем правилния път". В подкрепа на кандидатурата му се обявиха протестиращи от квартал "Чайка", както и представители на сдружението "Грамада".

Йорданов беше кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г., когато подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов и заради протестите в града.