Членовете и симпатизантите на Движение "България на гражданите" (ДБГ) с лидер вицепремиера Меглена Кунева са разколебани за смисъла на участието на Реформаторския блок в управляващото мнозинство. Това се казва в декларация на ДБГ по повод неприемането от парламента днес на закона за борба с корупцията. Именно Кунева бе основният инициатор на този закон.

Ето пълния текст на декларацията на ДБГ:

"Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ.

Днес българският парламент не събра достатъчно гласове да подкрепи Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Така беше лепнато историческо петно върху 43-то Народно събрание.

Липсата на подкрепа за закона от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал против. Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ – от страх или от лични интереси.

Необяснима е позицията и на част от ПФ, чиито представители подкрепиха законопроекта в комисиите, но не и в пленарната зала днес.

Призоваваме за засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки и започваме мащабна кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа.

Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък заяви,че може би трябва да се преоцени бъдещето на парламента, в който днес се е събрало прокорупционно мнозинство.