Сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София и областта е геноцид, защото ще остави хиляди хора без навременна помощ. Затова министърът на здравеопазването Петър Москов трябва да подаде оставка. С това искане граждани и привърженици на "БСП Лява България" организираха протест под прозорците на здравното ведомство и се обявиха против стартиралата вече реформа.

Припомняме, че още на първото си правителствено заседание за новия политически сезон и едва две седмици след представяне на идеята, Министерският съвет даде зелена светлина на преструктурирането и предизвика остри протести сред медиците. Сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София и областта е факт вече трети ден, а здравното министерство е задействало процедура по прехвърляне на 50 щатни бройки от администрацията, с които да създаде 5 нови екипа за работа на терен. Освен това очаква промяната да освобождава по 520 млн. лв. годишно, които ще се използват за вдигане на заплатите в системата. Въпреки това лекарите се опасяват, че работата им допълнително ще се утежни, защото дори с новите линейки пак няма да могат да обслужват всичките 2,3 милиона души в поверения им район. 

"Петре, слей се с Карлуково!" и "Оставка за д-р Менгеле", скандираха протестиращите в защита на вече бившите структури на спешна помощ в областните градове край столицата и символично блокираха входа на министерството с линейка.

"Колко хора трябва да умрат, за да се разбере, че тази реформа не е добра", възмути се председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов.

По думите му исканото сливане на двата спешни центъра не е никаква реформа и се прави единствено и само за пари.

"Нашите две общини останаха без спешна медицинска грижа", подкрепи го и колежката му Корнелия Нинова, уверявайки че днешните скандирания са само началото на протеста на социалистите срещу здравните реформи на кабинета.

Самият министър обаче не стана свидетел на демонстрациите, защото по същото време присъстваше на второто четене на промените в Закона за лечебните заведения в парламентарната здравна комисия. След това се пренесе в пленарната зала за редовния петъчен контрол. Любопитството му обаче надделя веднага щом Корнелия Нинова се появи, за да зададе предварително подготвените си към него въпроси. "Как мина днес?", чу се да прошепва от трибуната Москов, прекъсвайки обясненията си за обединяването на частни, общински и държавни болници във Варна в общ консорциум. Нинова го удостои с усмивка и даде ясен знак, че политическите разговори по темата тепърва предстоят. 

Междувременно здравният министър вече беше отговорил на левия депутат Георги Кадиев относно политиката на подопечното му ведомство към спешната помощ в страната. По думите на Москов правителството е изпълнило ангажимента си за 20% увеличение на заплатите в системата и към този момент няма спешен медик, който да получава под 1000 лв. заплата. За първи път се обръща и тенденцията при наемането на персонал, защото количеството на постъпилите е по-голямо от това на напусналите. В резултат работещите служители на дежурство в София са се вдигнали почти двойно - от 12-13 преди на 23-25 сега.

В отчета му бяха включени и закупените 65 нови линейки, разпределени по две във всяка област, заедно с 25-те телемедицински устройства, които вчера бяха раздадени на екипите без лекари в единния спешен център за София и областта. На финала Москов припомни, че за период от четири години страната ни ще усвои 85 млн. евро за цялостното обновяване и преструктуриране на спешната помощ у нас.