Днес и българската Специализирана прокуратура образува наказателно производство срещу Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех и др., за престъпление по чл. 321 от НК, т.е. - за организирана престъпна група.

Делото е образувано след срещи между представители на прокуратурата и компетентните австрийски власти, като са преценени представените от тях доказателства и тези, получени по линия на международното оперативно сътрудничество, гласи съобщението на държавните обвинители.

Българската страна е предприела необходимите действия за сключване на споразумение за създаването на съвместен екип за разследване с участието на прокуратурата на Р България и представители на австрийските и унгарските съдебни власти.

Предстои и провеждането на координационна среща в Евроджъст между представители на трите държави с цел обмяна на събраната към момента информация и вземане на единни решения за по-нататъшни действия.

Клуб Z припомня, че още при залавянето им в Унгария - няколко дни след като бе открит камионът с тела на 71 имигранти, положението на българите изглежда тежко. По първоначални информации унгарската държава първо ще ги съди за трафик на хора, включващ мъчения, което може да им донесе присъди от 2 до 16 г. После ще ги предаде на Австрия, която вече ще им образува дела за причиняване на смърт поради непредпазливост.

След залавянето им единият от разследваните - Методи Георгиев, бе казал на майка си: "Мамо, много зле загазих". Което май ще се окаже факт.