СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Най-важната политическа тема за Ангела Меркел е овладяването на кризата с бежанския поток. Всичко останало в момента е от второстепенно значение.

Това става ясно от последните прояви на германската канцлерка – посещения на лагери за бежанци, телефонни разговори с европейски лидери, излагане на позиции пред широката общественост.

И не само това. Меркел свиква коалиционен съвет в неделя. В него ще участват тя като канцлерка, но и като председателка на Християндемократическия съюз, лидерът на сестринския баварски Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер и председателят на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел, който е и вицеканцлер.

Основната обсъждана тема ще е какво трябва да направи правителството, за да се помогне на бежанците, но и да се овладее сегашната вълна от мигранти и да се пресече нелегалният трафик на хора.

Според изтекла днес информация Меркел вече била готова с план и ще  настоява той да бъде одобрен  от управляващата в Берлин коалиция.

Основните акценти са следните:

1. До края на октомври т. г. всички бежанци, пристигнали в Германия, трябва да бъдат подслонени в жилища. Очаква се броят да надхвърли 800 000 души. В момента 20 000 нощуват в палаткови лагери.

2. Бърза обработка на документите, подадени от желаещи политическо убежище. За целта през тази година в Службата за бежанците да бъдат назначени допълнително 1650 души, а през 2016 – още 1000 души. Да се разкрият и нови 5000 места във Федералната служба за доброволци с цел оказване на помощ на бежанците. Тук трябва да уточним, че тези хора полагат доброволен труд, те не получават заплата, но им се покриват разходите по пътни, дневни и нощувки.

3. За бежанци, чиито молби за политическо убежище са удовлетворени, се организират безплатни курсове по немски език, дава им се възможност и за професионално обучение. Целта е бързото им интегриране на трудовия пазар.

4. На новопристигналите бежанци се осигуряват покрив, храна, облекло и хигиенни стоки, но няма да им се дават джобни пари. В момента всеки мигрант получава по 143 евро на месец. Това е стимул за прииждащите от Западните Балкани, предимно от Македония, Косово и Албания, където такава сума получава специалист за цял месец труд. Тези хора знаят, че ще ги върнат в родината им, но процедурата сега трае с месеци, дори година. За това време те си спестяват джобните, тъй като подслон, храна и дрехи са им гарантирани и се връщат с добри спестявания.

5. Който пристига в Германия от сигурна държава, той трябва да бъде връщан в рамките на една седмица, а не, както сега, след месеци и дори година. На върнатите да се забранява да влизат в Германия за срок до 5 години. Наред с това за сигурни държави да бъдат обявени Албания, Косово и Черна гора. Сега такива от Западните Балкани са Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Меркел възнамерявала да постави въпроса за бежанците на следващата среща на върха на лидерите от ЕС. Канцлерката щяла да поиска уеднаквяване на стандартите при битовите условия за бежанци във всички държави от съюза. Меркел била на мнение също, че в бъдеще бежанците трябва да се регистрират в приемни центрове в държавата от ЕС, където са пристигнали (примерно Италия или Гърция), след което да се разпределят между различни европейски държави.

Канцлерката била решена и на засилване на борбата срещу бандите каналджии чрез засилен пограничен контрол. За целта в германската гранична полиция, в криминалната служба и в контраразузнаването до началото на 2016 г. ще се разкрият нови 1150 места.